Una dintre cele mai grave probleme estetice ale municipiului Constanta este legata de aspectul Zonei Peninsulare. Asa numitul "centru turistic" al orasului este in continua si grava stare de degradare. Cauzele sunt legate de dezinteresul manifestat de autoritatile locale de-a lungul timpului pentru zona centrala a orasului, astfel mai multe edificii de patrimoniul cultural ajungand in situatia efectiva de a se prabusi, singurele "vestigii" ramase in urma lor fiind scheletele structurilor de rezistenta ale fostelor case (de exemplu ceea ce a fost odata casa Florentina), sau chiar simple gropi pe locul fostelor locuinte. Problemele acestui cartier "boieresc" al orasului au inceput dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial, atunci cand Romania, intrand in febra "nationalizarilor si construirii de canale" a considerat ca locuitorii din zona peninsulara, majoritatea doctori, avocati, profesori, comercianti etc. trebuie mutati in alte locatii sau chiar convinsi sa emigreze pentru ca fostele case "burgheze" sa fie ocupate de "proletari" sau de comunitatile de tigani nomazi (pe vremea aceea nu se inventase termenul de rom). In ultimii ani, aceleasi autoritati locale au decis ca pentru o dezvoltare normala orasul Constanta are nevoie si de o zona turistica centrala reprezentativa, cum exista de fapt in orice oras care are pretentii de oras turistic. Astfel a luat nastere Proiectul de Reabilitare a Zonei Peninsulare. Coordonatorul acestui proiect este Nicolae Nemirschi, viceprimar al municipiului Constanta si presedinte al Zonei Metropolitane Constanta.

Principalele probleme care stau in calea demararii reabilitarii zonei peninsulare a Constantei, pe langa cele de ordin financiar, sunt legate de regimul de proprietate al caselor nationalizate.

Regimul Proprietatii si chiriasii impiedica restaurarea Peninsulei

Conform unei declaratii oferite de Nicolae Nemirschi, "aproximativ 40 % din casele din zona au un regim de proprietate inca neclarificat, ceea ce impiedica primaria sa inceapa lucrarile de reconstructie". Potrivit lui Nemirschi, atata timp cat proprietatea se afla in litigiu nu se poate face nimic deoarece, tinand cont de faptul ca pentru zona peninsulara este propus modelul italian de administrare al caselor de patrimoniu, adica primaria in urma unui contract cu proprietarul preia in administrare fatada casei, neexistand proprietar legal clar, nu poti face nimic fara sa risti sa incalci regimul proprietatii private. "O alta problema este reprezentata de cei care locuiesc in aceste case nationalizate. Conform legii, ei pot fi evacuati de catre proprietar din aceste case, aceasta masura putand genera grave probleme sociale. Pentru a preintampina acest fel de probleme primaria a obtinut deja acordul si finantarea de la U.E. pentru construirea unor locuinte sociale in care sa fie cazati cei ce locuiesc in aceste case. De abia dupa ce se va rezolva problema proprietatii si a celor care ocupa aceste spatii se vor putea incepe aceste proiecte", a mai afirmat Nemirschi. Pentru a scurta din lungul drum al aprobarilor, primaria a demarat deja fazele initiale ale acestui proiect, adica acelea de consultanta si dezvoltare a infrastructurii, pentru unele cu fonduri locale sau de la U.E . Astfel, "pentru consultanta care sa duca la accesarea fondurilor europene a fost angajata o firma specializata din Spania, care pregateste deja dosarul cu proiectele de dezvoltare ale zonei. In ceea ce priveste infrastructura, in ultimii ani au fost inlocuite in totalitate tevile de apa calda si rece, au fost efectuate lucrari de bransare la reteaua de gaze naturale, mai urmeaza ca furnizorul de energie electrica sa isi refaca reteaua de distributie si sa instaleze cele 10 puncte de transformare ale energiei electrice necesare in zona", conform declaratiei lui Nicolae Nemirschi.

Proiecte separate pentru restaurare si arheologie

Pentru zona peninsulara vor exista de fapt doua proiecte separate. Primul se va axa in principal pe cladirile existente, adica restaurarea si renovarea fatadelor caselor, reabilitarea trotuarelor, zone pietonale, portul turistic etc. Cel de al doilea proiect este legat de exploatarea "resurselor arheologice" din zona. Astfel, pe langa Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Termele sau parcul arheologic de langa Catedrala Ortodoxa, "Piata Ovidiu" in sine poate fi un muzeu in aer liber. Conform consultantilor spanioli, in zona Pietei Ovidiu se pot organiza cercetari arheologice pentru ca dupa finalizarea si restaurarea locuintelor sau zidurilor antice care au rezultat, zona sa fie acoperita cu un "pavaj de sticla" pentru ca cei care se plimba sa poata avea acces direct la vestigii, acestea nemairiscand sa fie deteriorate (n.r. - modelul acesta de restaurare si introducere in circuitul turistic este din ce in ce mai des uzitat in U.E.)".

Posibila candidatura in 2012

La intrebarea adresata de catre reporterii "Replica" legata de o posibila viitoare candidatura la fotoliul de primar al Constantei, in conditiile in care Radu Mazare a anuntat ca in 2012 se retrage, Nicolae Nemirschi ne-a declarat: "Daca imi iese proiectul cu peninsula ma mai gandesc daca sa candidez sau nu la postul de primar. Nu pot veni ca si candidat in fata alegatorilor fara rezultate vizibile".