AmosNews: Schengen? Nein! (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

Declaratia ministrului de Interne german referitoare la amanarea unei decizii - de orice fel - in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen pare sa puna capat controversei pe care a iscat-o afirmatia lui Corlatean, cum ca chestiunea nu mai este o prioritate pentru guvernul Romaniei, in situatia in care se invoca argumente fara legatura cu natura tehnica a deciziei.
Primii care au sarit in sus de indignare au fost chiar cei carora li se datoreaza, in exclusivitate, criza: presedintele Basescu si fostul premier Boc. Ei au fost tinta tuturor reprosurilor prin care tari ca Olanda, Finlanda, Franta si Germania au invocat problemele serioase pe care le are Romania si pe care autoritatile nu reusesc sa le rezolve, in ciuda tuturor avertizarilor. Tot ei au fost cei care au incercat niste replici stangace, de genul boicotului florilor olandeze, sau au proferat avertismente de blocare a accesului unor noi state membre.
Pentru ca acum sa acuze in cel mai pur stil cominternist intentia guvernului de a nu mai insista pe o chestiune din capul locului sortita esecului.
Are guvernul dreptate sa adopte o asemenea pozitie? Inclin sa cred ca da. Servilismul si "capul plecat" nu ne-au adus nimic bun, inca de la demararea negocierilor de aderare la U.E. De fapt, nici n-am negociat ceva, fiind nevoiti sa acceptam sistematic variantele pe care le-am considerat a fi cele mai putin rele. Integrarea noastra, in general, a avut loc sub semnul tolerantei si al sperantei ca ceea ce nu era inca in regula se va regla pe parcurs. Pentru partenerii nostri a devenit tot mai limpede faptul ca admiterea noastra in 2007 a fost o eroare, ca am fi avut nevoie de ani buni de pregatire pentru a fi compatibili cu intregul sistem de valori comunitare. Contextul economic a facut si ca aderarea noastra sa nu fie perceputa, in interior, ca un progres, ci ca un sir de obligatii carora nu reuseam sa le facem fata. Problemele pe care le-am adus o data cu noi - infractionalitatea, invazia romilor - ne-au facut indezirabili pentru cea mai mare parte a membrilor uniunii. Asa incat Schengen si MCV au aparut drept principalele parghii prin care "raul" romano-bulgaresc ar putea fi monitorizat si limitat.
Noi tot batem moneda pe indeplinirea criteriilor tehnice, dar nu asta-i framanta pe cei care ne zic "pas". Ci faptul ca la pupitrele ultrasofisticate care monitorizeaza granitele uniunii se afla... romani si bulgari, dintre aceia despre care s-a dus buhul ca nu pot fi setati si standardizati la criterii cu aevarat europene. Or acesta este un proces dificil si de durata si orice zbatere a noastra de a forta acum o decizie favorabila este inutila. Cu atat mai inutila cu cat limba in care este pronuntat verdictul este germana.