Jurnalul National informeaza : CCR a respins proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Basescu. Vezi articolele neconstitutionale
Curtea Constitutionala a respins proiectul de revizuire a Constitutiei, propus de presedintele Traian Basescu.
Au fost declarate neconstitutionale mai multe articole din proiect, printre care cel care prevede obligativitatea dovedirii ca averea a fost dobandita licit.
Alte doua prevederi considerate neconstitutionale se refera la imunitatea parlamentara si la componenta Consiliului Suprem al Magistraturii.
Decizia de vineri a fost luata cu scorul de 6 la 3 in favoarea respingerii proiectului.
Anterior, Curtea Constitutionala a analizat joi proiectul legii de revizuire a Constitutiei, ajungand la concluzia ca primele 61 de articole sunt constitutionale, conform anuntului facut de presedintele Curtii din Romania, Augustin Zegrean. Decizia a fost luata in unanimitate de catre judecatori, iar dezbaterile vor fi continuate si astazi.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va trimite Parlamentului decizia Curtii, impreuna cu proiectul sau de revizuire a Constitutiei, iar forul legislativ va lua decizia finala.
Potrivit noului proiect, presedintele nu va putea fi suspendat din functie fara avizul Curtii Constitutionale.
Parlamentarii vor fi perchezitionati, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, alesii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentara si pentru declaratiile politice.
De asemenea, Parlamentul va avea la dispozitie 10 zile pentru a se pronunta asupra unui nou Guvern. Daca legislativul nu se pronunta in acest termen, Guvernul se considera automat cazut si se face o noua nominalizare. Legea fundamentala ar urma sa limiteze nenumaratele asumari ale Executivului.
Presedintele Traian Basescu a adresat formatiunilor parlamentare invitatia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritoriala si revizuirea Constitutiei, repreyentantii opozitiei USL fiind invitati de la ora 14:00, iar reprezentantii coalitiei de guvernare de la ora 16:00

Modificarea propusa pentru articolul 126 referitor la instantele de judecata a fost de asemenea declarata neconstitutionala

Concret, presedintele propusese modificarea alineatului 6, care ar fi sunat astfel: Controlul judecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu exceptia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, a actelor de comandament cu caracter militar, precum si a celor care privesc politicile fiscale si bugetare. Instantele de contencios administrativ sunt competente sa solutioneze cererile persoanelor vatamate prin ordonante sau, dupa caz, prin dispozitii din ordonante declarate neconstitutionale".
In comunicatul de presa al Curtii Constitutionale sunt facute urmatoarele precizari referitoare la neconstitutionalitatea acestui articol: "Cu majoritate de voturi, constata ca modificarea alin.(6) al art.126 din Constitutie, in sensul introducerii sintagmei "precum si a celor care privesc politicile financiare si bugetare ale Guvernului, in conditiile legii contenciosului administrativ" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justitie, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie".

Neconstitutionale au fost apreciate de catre judecatori si propunerile de modificare aduse articolului 109 referitor la Raspunderea membrilor guvernului

Propunerea presedintelui a fost de abrogare a aliniatului 2, care spune: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie.
Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
Institutia prezidentiala a propus modificarea alineatului 3, potrivit caruia "raspunderea penala a membrilor Guvernului, pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor, se stabileste prin lege organica. Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie".
Curtea Constitutionala a decis urmatoarele referitoare la modificarea articolului 109: "Cu majoritate de voturi, constata ca abrogarea alin.(2) si modificarea alin.(3) ale art.109 din Constitutie sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie".

Un alt articol considerat neconstitutional de catre magistratii este articolul 72 referitor la imunitatea parlamentara

Institutia prezidentiala propusese modificarea acestui articol in sensul ca"umarirea, perchezitia, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata penala a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, se pot face numai de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie". Referitor la acest aspect, actualul text din constitutie spune urmatoarele: "Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie".
In comunicatul de presa al Curtii Constitutionale se motiveaza astfel neconstitutionalitatea acestei modificari: "Cu majoritate de voturi, constata ca modificarea alin.(2) si abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constitutie sunt neconstitutionale deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie".

Judecatorii au decis ca este neconstitutionala modificarea actualului articol din Constitutie referitor la dreptul de proprietate

Este vorba de articolul 44, iar propunerea presedintelui Traian Basescu s-a referit la eliminarea tezei potrivit careia caracterul licit al dobandirii averii se prezuma. "Cu majoritate de voturi, constata ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie", se arata in comunicatul de presa al Curtii Constitutionale.