Conducerea Aliantei a gasit un motiv in plus de a solicita grabirea adoptarii Regulamentului. Plecarea celor 35 de euroobservatori la Parlamentul European lasa A.D.A., in principal la Senat, in imposibilitatea adoptarii de legi organice din neputinta intrunirii celor 69 de voturi necesare pentru trecerea actelor normative din aceasta categorie.
Solutia la problema absentei euro-observatorilor este stabilita prin proiectul noului regulament, care prevede introducerea votului prin corespondenta pentru parlamentarii care au motive serioase de a nu participa la sedintele Senatului. Liderul PD, Emil Boc (foto), a subliniat ca ramane la latitudinea Biroului Permanent al Senatului sa stabileasca un program de lucru corespunzator pentru urgentarea lucrarilor, insa a atras atentia asupra necesitatii adoptarii cat mai grabnice a noului regulament.

Secretar general la Camera Deputatilor

Liderii PNL si PD au convenit sa ii ceara presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, sa supuna dezbaterii si adoptarii plenului numirea secretarului general al acestei Camere a Parlamentului. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca liberalii au propus-o in urma cu cateva luni pentru aceasta functie pe Georgeta Ionescu, secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul.
Nicolaescu a precizat ca Adrian Nastase trebuie sa aplice prevederile regulamentare chiar daca „ii este mai usor sa conduca discretionar Camera Deputatilor“, prin intermediul unui secretar general adjunct. „Noi ii cerem public sa renunte la a-si coordona aparatul propriu prin secretarul general adjunct si sa lase postul de secretar general liber, fiindu-i mai usor sa conduca discretionar Camera Deputatilor si sa aplice prevederile regulamentului, avand in vedere ca sunt multe deficiente la Camera Deputatilor, si cu un secretar general numit lucrurile pot intra pe fagasul normal“, a afirmat Nicolaescu.
Secretarul general, in mod regulamentar, este propus de catre presedintele Camerei Deputatilor, numirea sa in functie fiind validata prin votul majoritatii deputatilor prezenti.
In alta ordine de idei, CNC-ul Aliantei a analizat ieri si situatia din tara cauzata de inundatii. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a mentionat ca liderii Aliantei au fost informati in legatura cu situatia din zonele afectate printr-un raport realizat pe baza informatiilor prezentate de parlamentarii care au fost in teritoriu la sfarsitul saptamanii trecute. „Toate aceste documente centralizate au fost trimise la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta de la Guvern pentru a fi rezolvate“, a adaugat Nicolaescu.