In timp ce era bine "scaldat” de valurile starnite de premierul Taricenu pe tema controlului exercitat de fostul partid de guvernamant asupra presei, prin intermediul publicitatii de stat, alte furtuni s-au abatut peste capul PSD-ului, mai exact peste doua dintre capete, respectiv cele apartinand lui Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc. In ceea ce-l priveste pe Nastase, un document publicat ieri in presa demonstreaza ca ex-premierul social-democrat era preocupat nu numai de controlarea presei ci si de influentarea justitiei - fapt cu atat mai grav cu cat interventia sa era in favoarea persoanei care a ordonat asasinarea liderului sindical iesean Virgil Sahleanu.

Atacul lansat impotriva lui Hrebenciuc a venit dintr-o nebanuita zona, si anume dinspre redactia cotidianului Adevarul, ziar despre ale carui legaturi cu Hrebenciuc, Taher & comp., s-au spus multe si nevrute de-a lungul anilor. Concret, aflat pe punctul de a fi debarcat de la conducerea ziarului in cauza prin voia actualului patronat, Cristian Tudor Popescu s-a napustit asupra lui Hrebenciuc - considerat, cu aceasta ocazie, "guzganul rozaliu” care roade temeliile - sau varfurile - redactiei. Dincolo de acuzatii, interesanta fost reactia - sau mai bine zis lipsa de reactie - a celor doi lideri PSD-isti in cauza, care au preferat sa renunte, ieri, la aparitiile publice doar vor scapa de explicatii. Astfel, pe Nastase l-a scapat o salvatoare gripa ( "are febra mare, doua zile o sa zaca”, au sustinut colegii sai de partid) iar Hrebenciuc a invocat si el oboseala provocata de deplasarea in Spania alaturi de echipa Steaua. In aceste conditii, partidul a fost obligat sa-l scoata la inaintare pe Mircea Geoana care, desi a recunoscut ca nimeni nu stie ce rol a jucat Hrebenciuc in toata povestea, s-a grabit sa sustina ca PSD "nu are nici o interferenta cu criza de la Adevarul”.

S-a relansat tema presei controlate financiar-politic

Cu toata "discretia” rozelor - luate in mod evident prin surprindere - diplomatia lui Geoana a fost anihilata de Miron Mitrea care, dupa Delegatia Permanenta a PSD, nu a ezitat sa declare ziaristilor ca Hrebenciuc va trebui sa clarifice lucrurile "asa cum a spus si domnul Iliescu”. De fapt, verificarile de rigoare au aratat ca domnul Iliescu a spus ceva mai mult, si anume ca ar trebui ca toti PSD-istii implicati in culisele afacerii "Adevarul” sa dea cu subsemnatul. Mai multi sau mai putini, clar este ca scandalul declansat in redactia cunoscutului cotidian relanseaza tema presei controlate de grupuri financiare si politice si arunca o noua caldare de zoaie peste clasa noastra politica, partea leului revenind, ce-i drept, fostului partid de guvernamant. La fel de sigur este ca febra lui Nastase va scadea, asa cum oboseala lui Hrebenciuc va disparea si ea, astfel incat cei doi vor putea sa evolueze din nou in public, moment in care vor fi obligati sa dea si explicatii. Daca tinem cont de faptul ca unul este acuzat cu probe iar al doilea are ghinionul ca C.T. Popescu sa nu fi castigat batalia cu patronatul, este clar ori ca respectivele explicatii trebuie sa fie al dracului de solide ori ca este momentul ca cei doi sa contacteze o boala serioasa, cu tratamente si convalescenta prelungite. Oricum ar fi, intrarea lui Nastase la apa acum, in preajma Congresului, a mai inregistrat un punct in plus in contul taberei Iliescu.