PSD considera ca semnarea Tratatului de integrare a Romaniei in UE este o “victorie a performantei Guvernului PSD“.
Membrii fostului Cabinet Nastase s-au reunit luni seara pentru a sarbatori semnarea Tratatului de integrare a Romaniei in UE. Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca acest eveniment este “in sine o victorie a performantei Guvernului PSD“, dar si un rezultat al eforturilor comune realizate timp de 15 ani.
Nastase considera insa ca perioada urmatoare, de punere in aplicare a angajamentelor, este cea mai dura. “Este o sansa istorica si, daca nu reuseam anul trecut in decembrie sa finalizam negocierile si sa inchidem acele capitole foarte delicate - concurenta si afaceri interne -, probabil ca anul acesta ar fi fost mult mai greu in atmosfera de euroscepticism si de tensiune din Europa, pe care o vedem si in Franta, si in Germania“ a afirmat Nastase.
La randul sau, actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a declarat ca este mandru ca si PSD a adus o contributie importanta la acest moment istoric pentru Romania. “Sunt astazi mai fericit ca oricand ca impreuna cu Adrian Nastase, cu Vasile Puscas si cu ceilalti colegi am reusit sa inchidem negocierile in decembrie, altfel existand un risc major de derapaj. Am fi vrut sa fim noi cei care semnam, dar asa e viata democratica“, a spus fostul ministru de Externe. Geoana a apreciat insa ca acest moment de bucurie, de euforie, trebuie sa fie temperat de constiinta faptului ca cele 20 de luni care separa Romania de momentul aderarii sunt luni de munca intensa. El a precizat ca PSD va face o opozitie constructiva si va critica guvernarea actuala daca temele integrarii nu vor fi respectate.
Presedintele PSD a mentionat ca data avansata pentru a trimite observatori romani la Parlamentul European este 1 septembrie 2005. El a precizat ca PSD are deja un acord explicit cu Partidul Socialist European (PES) atat pentru pregatirea, cat si pentru selectarea observatorilor romani din partea PSD.