Fostul premier Adrian Nastase si-a lansat, miercuri, in cadrul Targului de carte Gaudeamus, volumul doi din "Codul Zambaccian", el apreciind, in discursul de prezentare, ca Romania ultimilor ani a fost condusa dupa Codul Zambaccian si mai putin dupa Codul Penal sau Civil. Nastase a facut, astfel, aluzie la subtitlul volumului doi al "Codului Zambaccian", respectiv "Termo-panem et circenses", care parafrazeaza un celebru dicton latin, respectiv "paine si circ", si face trimitere, printr-un joc de cuvinte, la nu mai putin celebrele termopane de care a fost legat numele sau.
"Rasfoita in graba, cartea aceasta pare o descriere a Romaniei ultimilor doi ani, dar trebuie sa va marturisesc ca este, mai curand, o carte despre mine. Veti spune din nou ca sunt egocentric, ca sunt, poate, arogant", si-a inceput Nastase prezentarea cartii, precizand, insa, ca a fost "mai deschis si mai direct", in scrierea textelor cuprinse in volum, decat multi politicieni care scriu rezervat despre personalitatea sau sentimentele lor.
Nastase arata, de asemenea, in prefata volumului secund al "Codulul Zambaccian", ca acesta carte "continua calatoria" pe care "cu totii", am inceput-o acum patru ani prin "lumea" lui Traian Basescu. "Este, in fond, o carte trista despre circ (...) In primul volum propuneam ideea unei realitati romanesti codate. Ai nevoie de o cheie ca sa intelegi cu adevarat ce se petrece, ca sa treci cu privirea prin perdeaua de fum. Codul era: sunt momente cand trebuie sa inveti din greseli si sa te lupti sa ramai de partea cea buna, chiar daca asta te face sa pierzi. (...) Volumul doi prezinta un spectacol care continua la infinit chiar daca cei din sala stiu trucurile, simt de la distanta mirosul lacrimilor false si nu mai aplauda", arata Nastase in prefata volumului doi.
El arata, totodata, ca lumea romaneasca de astazi este caracterizata intr-un fel aparte de circ, politicienii oferind circ folosindu-se pe ei insisi in "arena electronica a televizoarelor"."(Politicienii, n.r.) transforma viata de fiecare zi a omului obisnuit intr-o arena de circ in care clovnii fac tumbe ca sa nu te lase sa privesti imprejur. Circul romanesc de azi nu presupune si paine. Este prescris si administrat in locul ei", precizeaza Nastase.
La lansarea volumului au participat si rostit discursuri academicienii Augustin Buzura si Razvan Theodorescu, analistul politic Bogdan Teodorescu si realizatorul tv. Radu Cazan. Nastase a fost insotit de Dana, sotia sa, precum si de Andrei, unul dintre cei doi fii. Dupa discursuri, el a acordat autografe celor care si-au procurat cartea.
"Codul Zambaccian 2 - Termo-panem et circenses" cuprinde editorialele publicate de Adrian Nastase, in Jurnalul National, in perioada 14 iunie 2006 - 3 septembrie 2008.