Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a obtinut ieri aprobarea conducerei Camerei pentru a nu putea fi judecat de Parchetul General pentru abuz in serviciu ca urmare a unei sesizari a liberalilor.
„Data fiind gravitatea si implicatiile acestor demersuri, solicit Biroului Permanent sa ceara Comisiei juridice sa le dezbata, sa le califice si sa constate ca acestea nu sunt doar nejustificate si necolegiale, dar constituie adevarate abateri de la Regulament si de la etica parlamentara“, se arata in nota adresata Biroului Permanent de presedintele Camerei.
Nastase sustine ca Parchetul General nu poate sa aiba jurisdictie, sa judece sau sa cenzureze chestiuni de procedura de la nivelul Camerei Deputatilor. Nastase a spus ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a acceptat, in unanimitate, o nota prin care problemele de conduita regulamentara ale parlamentarilor din conducerea Camerei sa fie rezolvate decat in interiorul institutiei. „In opinia mea, este o chestiune care tine de separatia puterilor si in nici un caz Parchetul General nu poate sa judece chestiuni de procedura de la nivelul Camerei Deputatilor. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate decat prin Regulamentul Camerei si, in final, plenul este cel care poate sa decida intr-un sens sau altul“, a precizat Nastase.
El a spus ca nota respectiva a fost transmisa Comisiei juridice pentru ca aceasta sa-si spuna parerea.
In septembrie, un grup de deputati PNL, in frunte cu Dragos Ujeniuc, a sesizat Parchetul General cu o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, intrucat acesta ar fi comis „un abuz“ in serviciu, refuzand sa convoace la31 august a.c. o sesiune extraordinara vizand inceperea discutiilor asupra modificarilor la Regulamentul acestui for legislativ. (Cristian Anghelache)