Adrian Nastase a lansat pe blogul personal un exercitiu intelectual cititorilor sai pentru a stabili viitorul PSD si al stangii in general in Romania. El sustine, in urma analizei opiniilor, ca problema PSD "nu este legata strict de ajungerea noastra in opozitie, ci de faptul ca nu prea avem motive sa speram ca vom iesi prea curand din ea. Cinci ani, sase scrutine, toate pierdute".
"Activitatea noastra politica se leaga in primul rand de increderea pe care o putem genera oamenilor, cetatenilor, alegatorilor, ca suntem capabili sa oferim o alternativa de buna guvernare a Romaniei. Din acest punct de vedere, eu si voi suntem de acord ca PSD a ramas deficitar la acest capitol dupa alegerile din 2004. Suntem in criza, nu exista niciun dubiu", sustine fostul premier, citat de antena3.ro.
Potrivit liderului politic, principala idee exprimata arata ca o reforma a PSD nu inseamna o eventuala intelegere cu Traian Basescu, "ci revenirea partidului social-democrat in postura de cel mai mare, cel mai bine echipat si cel mai competent partid din Romania", care sa nu se limiteze la principiile asistentei sociale seci si sa incurajeze activ echitatea sociala.
Fostul premier vorbeste si despre reforma de cadre din interiorul PSD, dar noteaza ca "schimbari serioase sunt necesare pentru viitorul nostru si al Romaniei. Avem inainte o lupta dificila si indelungata"