Liderii PSD, intre care Mircea Geoana, Ion Iliescu, Titus Corlatean, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, Constantin Nita si Adrian Nastase, s-au intalnit din nou sambata, la sediul central al partidului, si au stabilit ca noul presedinte al Consiliului National sa analizeze ce pasi procedurali sunt necesari pentru declansarea alegerilor anticipate. Nastase a fost delegat sa formeze un colectiv care sa analizeze pasii procedurali catre anticipate si consecintele unui asemenea demers.
La finalul sedintei, Geoana a afirmat ca Nastase va analiza ce pasi procedurali trebuie facuti pentru ca Rezolutia cu privire la necesitatea anticipatelor, votata vineri de Consiliul National, sa fie pusa in practica.
De asemenea, presedintele Consiliului National ar trebui sa prezinte si un posibil calendar al desfasurarii acestor pasi, precum si al eventualelor alegeri anticipate.
Geoana s-a pronuntat inca o data pentru alegeri parlamentare anticipate, apreciind ca acestea ar constitui "solutia principala si unica" la blocajul existent pe scena politica. El a pledat in favoarea organizarii simultane a alegerilor parlamentare anticipate cu alegerile locale, afirmand ca intr-o asemenea ipoteza, desi exista dezavantajul confuziei induse electoratului, exista avantajul formarii rapide a unei majoritati parlamentare si a reducerii costurilor alegerilor. "Cred ca este mai simplu si mai putin costisitor. Cred ca aceasta este solutia logica pentru interesul tarii", a adaugat el.
Punctul de vedere al lui Mircea Geoana a fost confirmat de Nastase, care a spus ca o decizie concreta a conducerii PSD asupra anticipatelor va fi luata saptamana viitoare, cand vor exista mai multe elemente si date suplimentare, furnizate de analiza pe care o va face.
Geoana a mai spus ca saptamana viitoare PSD va "testa" si opiniile celorlalte partide pe tema anticipatelor, dar si a lui Traian Basescu, in conditiile in care seful statului, daca se intra "intr-o logica a anticipatelor", are principalul atribut constitutional in dezolvarea Parlamentului.
Intrebat daca Basescu va agrea solutia anticipatelor propusa de PSD, Geoana a raspuns: "Nu vad niciun motiv sa nu accepte. Daca nu ar face-o, s-ar contrazice pe sine, in conditiile in care si el si apropiatii lui vorbesc de trei ani de zile despre necesitatea anticipatelor".