Parlamentarii celor patru partide din Coalitia guvernamentala s-au miscat repede si au sesizat Biroul Permanent pentru declansarea procedurilor legale in vederea convocarii unei sesiuni extraordinare a Camerei pentru modificarea Regulamentului acestei institutii in sensul schimbarii din functie a presedintelui institutiei cu majoritatea simpla a voturilor.
Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca la Secretariatul acestui for legislativ a fost depusa in cursul diminetii o solicitare semnata de 154 de deputati privind convocarea sesiunii extraordinare a Camerei pentru astazi.
„Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, peste o treime din numarul total al deputatilor, respectiv 154 de reprezentanti ai Coalitiei, au semnat solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare. Azi (marti - n. red.), dl Adrian Nastase va lua act de aceasta solicitare regulamentara si constitutionala“, a declarat pentru Mediafax Eugen Nicolaescu.
Liderul grupului parlamentar al PNL a precizat ca, in conformitate cu Regulamentul Camerei Deputatilor, nu mai este necesara intrunirea Biroului Permanent al acestui for pentru a lua in discutie solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare.
El a mentionat ca, potrivit Regulamentului, sesiunea extraordinara poate fi convocata de catre presedintele statului, de catre Biroul Permanent sau de catre o treime din numarul total al deputatilor.
Nicolaescu a precizat ca s-a apelat la aceasta varianta de convocare a sesiunii extraordinare pentru a evita situatia in care reprezentantii Opozitiei in Biroul Permanent ar incerca sa boicoteze lucrarile acestui for absentand.
In conditiile in care solicitarea de convocare a Camerei a fost facuta de catre o treime din numarul deputatilor, Adrian Nastase este obligat sa convoace sesiunea extraordinara, a conchis Nicolaescu.

Proceduri pentru schimbarea presedintelui

Conform Regulamentului Camerei, acest for se intruneste in sesiuni extraordinare la cererea sefului statului, a Biroului Permanent sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor. Neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate impiedica tinerea sesiunii extraordinare. Coalitia vrea sesiune extraordinara pentru a discuta modificarea Regulamentului Camerei, care va permite schimbarea lui Adrian Nastase de la conducerea acestui for legislativ. Conducerea Camerei ar urma sa revina liberalilor, numele vehiculat pentru acest post fiind cel al lui Dan Radu Rusanu. Mona Musca, nominalizata initial pentru aceasta functie, si-a pierdut sustinerea in partid, ca urmare a criticilor la adresa lui Calin Popescu-Tariceanu.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat luni ca el este singurul care poate convoca sesiunea extraordinara si a apreciat ca modificarea Regulamentului Camerei nu este o chestiune intr-atat de urgenta incat sa necesite o astfel de sesiune. „Practic, saptamana asta, aproape ca nu are sens sa discutam despre o sesiune extraordinara pe o tema care este Regulamentul Camerei, care ne-a ajutat ani de zile sa ne desfasuram lucrarile fara probleme. Dintr-o data se considera Regulamentul o problema atat de urgenta incat este nevoie de o sesiune extraordinara“, a declarat Nastase.