Dupa mai bine de o jumatate de an de la revarsarea Dunarii, sinistratii doljeni vor intampina iarna si fara case, si fara mancare pentru ca statul nu a acordat despagubiri pentru culturile agricole de pe terenurile aflate acum sub apa decat societatilor comerciale din zona care si-au asigurat terenurile.
Cei peste o mie de propietari ai terenurilor aflate sub apa in Lunca Dunarii nu au primit despagubiri din partea statului pentru ca nu au avut terenurile asigurate, iar autoritatile de la Bucuresti, ocupate cu reconstructia caselor, nu vor sa emita o ordonanta prin care taranii din sudul judetului, care la iarna nu vor avea hrana pentru ei si pentru animalele lor, sa primeasca bani. Mult mai norocosi au fost agentii comerciali din zona care au primit despagubiri atat din partea statului, cat si de la firmele de asigurari. "Am acordat, conform Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, despagubiri in valoare de 1.241.161 RON pentru 2.862 de hectare de teren care au fost asigurate in urma analizarii celor 16 dosare depuse. Proprietarii celorlalte aproximativ 31.000 de hectare aflate sub apa nu au fost despagubiti pentru ca nu au avut terenurile asigurate. Prefectura Dolj si primariile ar trebui sa faca demersuri pentru ca guvernul sa le acorde si lor despagubiri", a explicat Cristina Vladu, purtator de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj.
Cu toate ca Prefectura Dolj a trimis la guvern numeroase informari si a solicitat acordarea de despagubiri si pentru propietarii doljeni care nu au avut terenurile asigurate, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca multe din adresele sale au ramas fara raspuns. "Am facut cel putin trei-patru adrese atat in perioada inundatiilor, cat si dupa aceea, si am prezentat evaluarile facute de noi si sumele necesare pentru despagubiri. Am primit un singur raspuns, prin care am fost informat ca doar proprietarii care si-au asigurat terenurile vor primi bani. In urmatoarele adrese am incercat sa le explic situatia taranilor din sudul judetului, dar acestea au ramas fara ecou", a spus Giugea.
Despagubiri numai pentru societatile comerciale
Un raspuns din partea autoritatilor asteapta si primarii doljeni, care se confrunta zilnic cu nemultumirea satenilor carora apa le-a luat si casa, si pamantul. Numai in comuna Carna, peste 600 de propietari asteapta ca statul sa le dea o suma de bani cu care sa poata cumpara grane. "Eu am tot intrebat, dar nu am primit nici un fel de raspuns. In afara de doua-trei societati comerciale din zona, care au avut pamantul asigurat, nimeni nu a primit vreun leu despagubiri pentru cele peste 1.000 de hectare care sunt acum sub apa", a precizat Constatin Radu, primarul comunei Carna. Si in comuna Macesu de Jos nu a primit despagubiri decat o societate comerciala care si-a asigurat din timp impotriva calamitatilor cele peste o mie de hectare de teren. "Sub apa este tot terenul agricol al comunei si 70 % din populatie avea cate un petic de pamant in balta satului, pe care cultiva cereale, ca oamenii de aici din asta traiesc. Asta este hrana lor si a animalelor", a spus primarul Florea Cone. Si cum unde e lege nu-i tocmeala, taranul doljean din Lunca Dunarii nu trebuie decat sa ia aminte la aceasta poveste si sa mearga la oras, sa isi asigure peticul de pamant si culturile pentru ca, in caz de noi inundatii, atat el, cat si calul sau vaca lui sa aiba ce manca.