Muzeul de Stiinte ale Naturii din Craiova ar putea ramane inchis anul acesta din cauza aparitiei unui act normativ care interzice institutiilor publice sa achizitioneze mobilier.
Reamenajarea Sectiei de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei a inceput anul trecut si ar trebui sa se incheie, potrivit conducerii muzeului, pana in luna septembrie a acestui an. Daca la etajul intai al cladirii de pe strada Popa Sapca lucrarile de modernizare in valoare de peste 200.000 euro s-au realizat prin Programul PHARE, pentru parter si etajul doi s-au folosit bani din bugetul alocat institutiei de catre Consiliul Judetean Dolj. Desi lucrarile de renovare sunt in grafic, iar executia va fi finalizata in curand, muzeul ar putea ramane inchis pana la sfarsitului anului. Nu din cauza relei-vointe a conducerii muzeului, ci a unei ordonante de urgenta publicata la sfarsitul lunii iunie in Monitorul Oficial, potrivit careia institutiile publice nu mai pot achizitiona mobilier si autoturisme pana la finele anului 2006. Cu toate ca Muzeul Olteniei are in prezent 140 de milioane de lei vechi prevazute pentru achizitionarea de mobilier pentru expozitia care va fi amenajata la parterul cladirii, banii nu vor putea fi cheltuiti decat dupa 1 ianuarie 2007.
Ordonanta guvernului, driblata cu lucrul manual
Ciudatenia situatiei create la Sectia de Stiintele Naturii este amplificata si de faptul ca, desi au prevazut nenumarate exceptii la interdictia cumpararii de mobilier si autoturisme, nici una dintre circumstantele specificate in lege nu se potriveste cu cea de la Craiova. Conform actului normativ, singura solutie pentru rezolvarea situatiei ar fi solicitarea unei derogari din partea ministrului finantelor publice. "La parter am neaparata nevoie de vitrine pentru sala de expozitii. Daca se va debloca aceasta situatie, cred ca intr-o luna vom finaliza procedurile si amenajarea la parter si vom putea deschide expozitia, insa daca nu se va intampla asa este greu de presupus ca o vom deschide pana la sfarsitul anului. Oricum, sper ca lucrurile sa se rezolve pentru ca in septembrie incepe scoala si pentru copii trebuie sa avem expozitia deschisa pentru vizitare. Daca nu, piesele care sunt stocate acum in depozitele noastre va trebui sa astepte pana la anul pentru a fi expuse", a precizat directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor. In cazul in care autoritatile de la Bucuresti nu vor interveni cu modificari la actul normativ buclucas, directorul Muzeului Olteniei s-a gandit deja la o solutie impovizata pentru rezolvarea in timp util a situatiei. Potrivit directorului Mihai Fifor, Muzeul Olteniei si-ar putea fabrica singur mobilierul necesar expozitiei, prin laboratorul sau de restaurare a lemnului.