Simpatizantii lui Saddam Hussein intentioneaza sa deschida un muzeu la mormantul fostului dictator irakian, pe fondul ingrijorarilor ca un monument si posibila publicare a unei autobiografii vor perpetua un cult al martiriului in jurul acestuia.
Rudele lui Saddam au anuntat ca muzeul urmeaza sa fie construit in orasul natal al fostului dictator, al-Awja, situat in apropiere de Tikrit. Unul dintre documentele care ar putea fi expuse in muzeu este un poem despre Saddam, datat 29 decembrie - noaptea dinaintea executiei acestuia - si semnat "Camaradul Ali Hassan al-Majid" - varul fostului dictator, "Ali Chimicul", care inca asteapta sa fie judecat. "Numeroase triburi arabe au insistat sa infiintam un muzeu care sa prezinte viata lui Saddam. Tribul a hotarit sa faca acest muzeu langa mormantul sau. Vom expune acolo lucrurile pe care le-am primit odata cu trupul sau neinsufletit: o haina neagra, o curea de piele, un costum si camasa alba pe care o purta in timpul procesului", a declarat seicul Ali al-Nida, liderul local al tribului Albu Nasir, din care facea parte Saddam.
Zvonurile privind publicarea unei carti, despre care editorii au afirmat ca ar urma sa se vanda in numar-record, au provocat cele mai multe controverse. "Daca cititorii primesc asigurari ca autorul este chiar Sa- ddam, cartea va avea vanzari-record", a afirmat Farouq Majdalawi, presedintele Asociatiei Editorilor Iordanieni.
De altfel, un membru al unui trib din Tikrit a declarat ca gruparea detine notitele lui Saddam din timpul detentiei, sub forma unei autobiografii.