Unii parlamentari PDL se declara nemultumiti de faptul ca nu au fost informati de amanarea CNC al partidului si ca sunt lasati in "deruta" si au apreciat ca nici Emil Boc, nici Vasile Blaga sau Adriean Videanu nu se ocupa de partid.
"Am vorbit cu mai multi colegi la micul dejun, la hotel si nu stiau nimic de amanarea CNC. Aveam stabilit si noi un program", a spus un parlamentar democrat-liberal.
"Nu am primit nimic. Nu am fost instiintat oficial. E un viciu de comunicare in partid. E deruta clara, astept explicatii", se plangea un alt parlamentar.
Potrivit unor surse din PDL, dupa sedinta grupurilor parlamentare de marti, deputatii si senatorii partidului au fost convocati pentru sambata, iar pana atunci au primit sarcina sa mearga in teritoriu pentru a analiza si a lua decizii in legatura cu premierul.
"Dupa sedinta (a grupurilor parlamentare cu Traian Basescu - n.r.), ne-a spus ca ne vedem sambata la CNC. Ne-a trimis in teritoriu sa analizam si sa luam decizii", a afirmat un democrat-liberal.
Unii parlamentari PDL cred ca lipsa de comunicare este cauzata de faptul ca presedintele partidului, Emil Boc, trebuie sa se ocupe de Guvern si nu are timp pentru partid si sunt dezamagiti ca, desi au iesit din Guvern pentru a se ocupa de partid, nici Adriean Videanu si nici Vasile Blaga nu au reusit sa asigure o buna informare in interior.
"Boc se ocupa de Guvern si nu are timp de partid. Am crezut ca, daca ies din Guvern, Videanu si Blaga se ocupa de partid, dar nimeni nu face nimic", explica un deputat PDL.
Amanarea CNC a fost explicata diferit de parlamentari, fie prin faptul ca "nu s-au inteles oamenii", fie ca "se doreste linistirea apelor pentru perioada urmatoare".
Consiliul National de Coordonare (CNC) al Partidului Democrat Liberal, programat initial pentru sambata, se amana pentru data de 5 martie, a anuntat, miercuri, PDL.
Anuntul vine dupa ce, marti, presedintele Traian Basescu a avut intalniri cu parlamentarii PDL, iar seara cu liderii locali ai partidului, in care a sustinut necesitatea inlocuirii lui Emil Boc cu un premier tehnocrat, insa nu a obtinut sprijinul partidului in acest sens.
Stolojan: Boc este nepotrivit pentru unii, pentru ca este un om corect
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca isi mentine opinia ca premierul trebuie sa fie si presedintele partidului de guvernare, aratand ca Emil Boc "este nepotrivit pentru unii, pentru ca este un om corect".
Stolojan a precizat, de asemenea, ca nu crede ca PDL si-ar reveni ca imagine daca ar fi desemnat un premier tehnocrat.
"Presedintele partidului de guvernare trebuie sa fie si prim ministru, argumentul este ca o persoana care detine cele doua functii poate sa atenueze tensiunile care apar. In cazul separarii celor doua functii, presedintele partidului de guvernare va intra foarte curand in conflict cu primul ministru. Nu cred ca Romania se afla in prezent intr-o situatie in care o guvernare sa fie gestionata de o persoana si partidul de guvernamant sa fie gestionat de alta persoana", a spus Stolojan.
El a aratat ca toate discutiile din ultima vreme s-au bazat pe ipoteza ca perceptia fata de partidul de guvernamant s-ar schimba si PDL si-ar reveni foarte repede daca ar fi un premier tehnocrat, dar a apreciat ca aceasta idee nu este valabila, singura solutie fiind cresterea economica.
"Fata de tot ce s-a discutat pana acum, nu cred ca Romania este in situatia in care imaginea partidului de guvernare sa poata fi desprinsa de perceptia guvernarii.Ori, multe din discutii se bazeaza pe aceasta prezumtie, ca, daca am avea un premier tehnocrat, partidul isi va reveni mai repede. Singura iesire, dupa mine, este ca, in 2011, sa avem crestere economica, iar in 2012 aceasta crestere economica sa se regaseasca si in perceptia populatiei", a explicat Theodor Stolojan.
Intrebat daca premierul Emil Boc ar trebui sa fie schimbat din functie, Stolojan a spus: "Boc este nepotrivit pentru unii, pentru ca este un om corect".
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, marti, la Parlament, timp de doua ore, cu parlamentarii PDL. Presedintele a declarat ca a demarat consultari cu partidele si grupurile aflate la putere cu privire la posibilitatile de relansare a increderii in coalitie si in Guvern, mentionand ca discutiile pentru o solutie in acest sens vor avansa dupa alegerile din UDMR. De asemenea, seful statului a declarat, in legatura cu ideea unui premier independent, ca aceasta poate fi o solutie, mentionand insa ca nu crede ca in coalitie va exista o sustinere in acest sens.
Seful statului a avut mai multe intalniri, incepand de duminica, la care au participat reprezentanti ai PDL la nivel local si central. De asemenea, seful statului s-a intalnit cu UDMR, UNPR si cu liderul grupului minoritatilor.
Surse democrat-liberale declarau ca din discutiile presedintelui cu reprezentantii PDL a reiesit posibilitatea inlocuirii premierului Emil Boc, o varianta, sustinuta de seful statului, fiind numirea unui premier independent.