Camerele de luat vederi erau gata sa surprinda pe aeroportul Heathrow cea mai recenta invazie de imigranti din Europa de Est, insa aceasta nu a avut loc, romanii si bulgarii preferand sa ramana acasa, comenteaza The Independent, in editia electronica de ieri.
Cursele aeriene care au sosit din Bucuresti, marti, au transportat calatori din regiunea indiana si reprezentanti dezamagiti ai unor publicatii care au fost trimisi in capitala Romaniei pentru a relata despre asteptatul aflux de imigranti. "A fost o completa pierdere de timp. Nimeni nu a dorit sa zboare. Am incercat chiar sa le platim biletul de avion", a declarat un fotoreporter britanic.
Debutul a ceea ce o organizatie militantista numea valul din 2007 a 180.000 de romani si bulgari spre Marea Britanie a fost salutat de unii ca o dovada ca invazia va fi mult mai lenta, desi unele informatii vorbeau despre o viitoare sosire a tinerilor infectati cu HIV, a mafiotilor bulgari si a hotilor minori. Guvernul de la Londra ofera 22.000 de permise de munca pentru cetatenii din aceste doua tari, dupa ce a refuzat sa le permita acces liber pe piata muncii, ca urmare a venirii a 600.000 de muncitori din estul Europei incepand cu 2004.
"Cand oamenii vor reveni la birou saptamana aceasta, asteptandu-se sa vada numerosi zidari romani sau bulgari care fac curatenie, vor fi dezamagiti. Oamenii care intentioneaza sa vina aici vor o viata mai buna si doresc sa-si deschida propriile lor afaceri. Nu vor sa ajunga aici si sa traiasca din ajutoare sociale si sa fie saraci. Daca aleg sa faca o munca necalificata, cum ar fi in agricultura, nu vin aici pentru a ramane", a declarat Simona Tatulescu, expert financiar roman care a ajuns in Marea Britnie in 2002 si care ii consiliaza pe noii imigranti.
Pretul mare al biletului de avion din Bulgaria si Romania, unde salariul mediu este de circa 220 de euro, cat si sarbatorile i-au determinat pe multi dintre cei care ar fi vrut sa vina in Marea Britanie sa nu se deplaseze aici pana la mijlocul lunii ianuarie.
O noua companie aeriana cu bilete la pret redus, Wizz Air, va face primele zboruri Bucuresti-Luton in data de 15 ianuarie, costurile unei calatorii cu avionul incepand de la 52 de euro.