Vicepresedintele PSD Ion Toma a fost sanctionat de conducerea organizatiei Olt pentru ca ar fi incercat sa il convinga pe senatorul PDL Mihai Nita sa nu se inscrie in PSD, au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.
Sursele citate au precizat ca motivul real al sanctionarii lui Toma a fost faptul ca ar fi incercat sa il convinga pe senatorul PDL de Olt, Mihai Nita, ca nu are rost sa se inscrie in PSD.
Aceleasi surse au aratat ca Nita ar fi inregistrat convorbirea in care Toma ii spunea ca nu este oportun sa vina in PSD si i-ar fi aratat-o presedintelui PSD, Victor Ponta.
Motivul oficial invocat de conducerea PSD Olt in sanctionarea lui Toma este ca nu si-ar fi platit cotizatia si nu s-ar fi implicat in activitatea filialei.
Conform Statutului PSD, Toma, ca vicepresedinte, nu poate fi sanctionat cu excluderea fara avizul Biroului Permanent si al Congresului, care l-a ales in functie.
BPJ Olt a decis sa il suspende pe Toma din partid pentru un an si, totodata, sa ii retraga sprijinul politic pentru mandatul de senator.
Toma a precizat pentru MEDIAFAX ca nu a fost convocat la sedinta in care s-a decis sanctionarea sa si nici nu i s-a comunicat decizia.
"Eu sunt un soldat disciplinat. Imi voi apara cauza la Biroul Permanent de miercuri. Din punctul meu de vedere, organizatia nu imi poate retrage sprijinul politic pentru mandatul de senator, ca nu exista prevedere in Statut pentru asta. In al doilea rand, eu sunt vicepresedinte ales de Congres, iar in Statut se precizeaza ca excluderea mea se poate realiza doar de forul care m-a ales in aceasta functie", a declarat Toma.
Pe de alta parte, sursele citate au mai aratat ca situatia lui Toma va fi discutata in Biroul Permanent National al PSD de miercuri, mai multi lideri ai partidului apreciind ca BPN va confirma decizia luata de organizatia de Olt.
PSD Olt se confrunta cu o situatie conflictuala dupa ce Toma a fost inlocuit de la presedintia organizatiei de Paul Stanescu, cel care detine si presedintia Consiliului Judetean. Doi deputati PSD alesi in circumscriptiile din Olt au demisionat si s-au inscris in PDL (Marin Bobes) si UNPR (Valeriu Steriu).
Pe de alta parte, situatia conflictuala din organizatie a dus la demisia mai multor primari PSD si, potrivit surselor citate, i-ar putea determina si pe ceilalti doi deputati social-democrati alesi in circumscriptiile din judet, Florin Iordache si Doru Claudian Frunzulica, sa paraseasca partidul condus de Victor Ponta.
Sursele mentionate au aratat ca Iordache a avut mai multe discutii, in ultima vreme, atat cu lideri din PDL, cat si cu lideri din PC, in eventualitatea in care se va decide sa demisioneze din PSD.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca se va pronunta asupra exluderii lui Ion Toma din PSD Slatina dupa ce va purta discutii cu ambele parti.
"Am fost informat cand am ajuns in Bucuresti (de la Atena - n.r.) de catre colegii de la Olt. Trebuie sa discut si cu domnul Toma. Am cultura de magistrat de a asculta ambele parti. Dati-mi voie sa discut cu ambele parti inainte de a ma pronunta", a spus Ponta.
Senatorul Ion Toma, vicepresedinte PSD, a fost exclus din organizatia social-democrata Slatina, presedintele PSD Olt, Paul Stanescu, sustinand ca motivele deciziei sunt "interne". Biroul Permanent Judetean al PSD Olt a adoptat, vineri dupa-amiaza, cu unanimitate de voturi propunerea de excludere a senatorului Ion Toma din organizatia PSD Slatina.