DeCeNews: Nastase explica miza protestelor din Turcia

Intr-un material publicat pe blogul personal, Adrian Nastase isi exprima opinia cu privire la miza reala a manifestatiilor din Turcia. Fostul premier crede ca principala miza este procesul reformei constitutionale, in conditiile in care analistii considera ca premierul turc Recep Tayyip Erdogan tinteste atributii largite pentru viitorul presedinte, pentru a-si putea asigura continuarea schimbarilor din ultimii zece ani, in cazul in care va castiga aegerile prezidentiale de anul viitor.
Adrian Nastase atrage atentia, pe blog, ca protestele recente din Turcia nu ar trebui "limitate doar la actiunea unor ecologisti", deoarece "miza este mult mai ampla", iar premierul Erdogan "reprezinta un personaj cu potential deosebit, comparat adesea cu presedintele Putin".
In opinia fostului premier, Erdogan, refuzat politicos de Uniunea Europeana, isi extinde influenta in Orientul Apropiat, bazandu-se pe o crestere economica substantiala si de durata, deoarece "miza principala a actualelor proteste din Turcia o reprezinta procesul reformei constitutionale. Turcia este republica parlamentara. Mandatul de premier al lui Erdogan se incheie in 2015. In 2014, vor avea loc alegeri prezidentiale. Prin reforma constitutionala se incearca transformarea republicii parlamentare in republica prezidentiala, analistii considerand ca, in felul acesta, Erdogan participand la alegeri si devenind presedinte, dar avand atributii largite ar putea sa continue schimbarile din ultimii 10 ani, sprijinit de partidul sau - Partidul justitiei si dezvoltarii, pe directia initiata de fostul presedinte Turgut Ozal, la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90″, explica Nastase.
Un alt motiv pentru care turcii protesteaza impotriva premierului Erdogan este ca acesta a facut anumite concesii islamistilor, cum ar fi interzicerea alcoolului, restrictii in ceea ce priveste imbracamintea femeilor, care "ataca fundamentul republican, secular, al statului’.
In finalul materialului, Adrian Nastase subliniaza ca pentru Romania, "stabilitatea politica din Turcia este extrem de importanta" si recomanda poporului roman sa urmareasca "cu atentie evolutiile din zona".