Puteti citi in continuare un interviu inedit cu Remus Cernea (foto), facut de 9AM, impreuna cu cititorii publicatiei online, ale caror opinii au fost valorificate in discutia cu un politician de viitor al Romaniei. Remus Cernea se bucura de o anumita sustinere din partea tinerilor, constituind speranta acestora pentru un viitor mai bun al Romaniei

• 9AM: Care a fost motivul plecarii din Partidul Verde? La ce se refera fostii colegi cand vorbesc de problemele de disciplina?
• REMUS CERNEA: Atunci cand am intrat in politica in mod activ, am intrat cu scopul de a promova anumite valori, necesare tarii. Nu putem vorbi de subiecte tabu daca vine vorba de democratie. Pe langa temele complet necesare societatii romanesti mi-am asumat si cateva subiecte despre care s-a vorbit mai putin: separarea intre stat si biserica, drepturile comunitatii LGBT (comunitatea homosexuala) si drepturile minoritatilor nationale.

• Motivele plecarii din Partidul Verde

Promovarea si apararea persoanelor cu deviatii sexuale

1. In acest sens, anul acesta am participat la marsul diversitatii, pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor LGBT. Prezenta mea se justifica pentru ca Verzii Europeni sunt avocati energici ai acestei cauze. Dupa participare, au urmat imediat reactii in partid, ca nu se poate, ca de ce am facut asa ceva, ca transform partidul intr-un partid de homosexuali si astfel de reactii homofobe. Acesta a fost un prim moment de tensiune.

Admiratia pentru Salman Rushdie, autorul cartii "Versetele satanice"

2. Alte acuze au fost legate de religie. Verzii Europeni sustin libertatea religioasa pentru toti, intr-o Europa seculara, in care este asumat principiul separarii dintre stat si biserica, lucru pe care l-am sustinut si il sustin si eu. Insa, in interiorul partidului, acest lucru nu s-a inteles si nu s-a promovat. Colegii mei au inceput astfel cu acuze virulente la adresa mea, acuze care au culminat cu aceea de "satanist". Asta pentru ca am participat la targul de carte "Gaudeamus" unde a venit si Salman Rushdie, de la care am luat un autograf si am tinut in mana cartea sa "Versetele Satanice" si mi-a facut si o poza. Ei bine, acea poza a fost folosita drept argument ca din acea carte eu imi extrag principiile dupa care conduc Partidul Verde. Culmea este ca astfel de acuze chiar au prins.

Pozitia toleranta fata de maghiari si si tigani

3. A treia categorie de acuze au vizat discursul meu fata de minoritatile nationale din Romania, in speta fata de comunitatea maghiara si fata de romi. Consider ca pentru Romania comunitatea maghiara este o bogatie de traditii, istorie si este un patrimoniu cultural si religios. Cred ca o politica responsabila in Romania se poate face doar cu o deschidere fata de comunitatea maghiara, nu prin cultivarea suspiciunii. Eu mi-am asumat o atitudine deschisa si am spus ca tema autonomiei nu trebuie sa fie o teme tabu, nu am spus ca o sustin, dar e o tema de discutie in democratie, exista mai multe modele de autonomie in Europa, sa vedem despre ce e vorba.Trebuie sa discutam rational, nu cu temeri. Acum ceva vreme am fost invitat la o dezbatere legata de Rosia Montana alaturi de Laszlo Tokes, si mi s-a reprosat apoi ca de ce ma asociez cu Laszlo Tokes. Dezbaterea pentru Rosia Monta era o cu totul alta discutie, a fost o onoare pentru mie ca am fost invitat si am putut sa-mi exprim punctul de vedere.

Democratia nu se poate face cu jumatati de masura. Ridicol este ca dupa ce am demisionat, pe 17 septembrie, colegii mei de la Partidul Verde au tinut sa voteze la un consiliu excluderea mea.