Mediafax.ro: Kelemen: Motiunea de cenzura este un test pentru coalitie. Daca trece, coalitia a luat sfarsit

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca motiunea de cenzura care va fi depusa de USL in 17 aprilie va fi un test pentru coalitie si a precizat ca daca aceasta va trece, "coalitia a luat sfarsit", pentru ca inseamna ca nu exista o vointa politica pentru a sustine actualul guvern.
Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca are "o emotie mica" in legatura cu motiunea de cenzura.
"Motiunea de cenzura va fi un test pentru coalitie, va fi un test daca avem sau nu avem majoritate, mai ales cunoscand dezertarile din ultima perioada din PDL si inclusiv ce se mai asteapta. Am o oarecare emotie, o emotie mica, dar eu sper ca aceasta motiune de cenzura nu va trece. Daca va trece, va fi o noutate absoluta, o premiera internationala, nu numai nationala, cand un guvern este dat jos printr-o motiune de cenzura fiindca se angajeaza sa implementeze o lege si legea sa fie respectata. Si e atacat guvernul pentru un lucru absolut firesc si normal, pentru o HG prin care doreste ca Legea Educatiei sa fie respectata. Ar fi o noutate, dar asta inseamna ca si coalitia a luat sfarsit, pentru ca daca se demonstreaza ca o astfel de motiune trece si obtine o majoritate, inseamna ca nu exista o vointa politica pentru a sustine acest guvern care nu a facut nicio greseala politica prin adoptarea HG legata de UMF Targu Mures", a spus Kelemen.

Intrebat daca motiunea de cenzura ar putea fi votata si de parlamentari ai PDL din Transilvania, Kelemen a raspuns ca este greu de spus daca vor fi astfel de voturi, prima intrebare care se pune fiind daca va mai exista o majoritate parlamentara a coalitiei pana in momentul dezbaterii motiunii.
"Nu-mi dau seama daca vor fi voturi sau nu vor fi astfel voturi, e greu de spus, dar prima intrebare este daca vom avea majoritate. In ultima perioada am vazut ca, zilnic, doua-trei persoane din PDL isi anunta demisia, si se pune intrebarea cum vor vota ele, vor veni la motiune sau nu, vor sustine Guvernul sau nu, iar din acest punct de vedere este o problema, nu neaparat ca cei din PDL vor vota in dreapta sau in stanga sau vor iesi la vot sau nu. Dilema mea este daca va mai exista majoritate pana in momentul in care aceasta motiune anuntata se va dezbate. Aceasta este intrebarea. Daca majoritatea s-a dus, daca nu exista majoritate, atunci intr-adevar apare o problema serioasa", a afirmat Kelemen.
Hotararea de guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studii la UMF din Targu Mures a fost aprobata sapamana trecuta de Guvern.
Actul normativ stabileste ca la universitate va fi infiintata o noua Facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL va depune motiune de cenzura pe 17 aprilie, iar documentul va consemna nu doar "cedarea premierului Ungureanu in fata UDMR" in chestiunea UMF Targu Mures, ci si "cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse".
In ultima saptamana, mai multi lideri ai PDL, in frunte cu Sorin Frunzaverde, au plecat din partid, mergand la USL. Printre demisionari se afla fostul primar al Slatinei, Darius Valcov, care era liderul PDL Olt. Acesta s-a inscris in PSD si va candida din partea USL pentru un nou mandat de primar. Marti, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, prim-vicepresedinte al PDL Neamt, a anuntat ca se va inscrie in PNL si va candida din partea USL pentru un nou mandat. Miercuri, deputatul PDL de Timis Gheorghe Ciobanu si-a anuntat demisia din partid, el trecand la PSD.