Puterea si Opozitia incearca sa castige capital de imagine de pe urma motiunii de cenzura initiata de PSD. Astfel, toti ministrii vizati vor raspunde personal criticilor din motiune, iar social-democratii care absenteaza de la dezbaterile asupra motiunii vor fi aspru sanctionati.
Conducerea liberala a decis ieri ca ministrii Cabinetului Tariceanu sa raspunda in Parlament criticilor din motiunea de cenzura a PSD, a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, la finalul sedintei Comitetului Executiv al formatiunii.
El a precizat ca interventiile ministrilor vor avea loc miercuri, in ziua dezbaterii motiunii, apreciind ca astfel se va dovedi "ca aceasta motiune este facuta numai de dragul imaginii pe care Geoana si PSD o iubesc foarte tare".
Purtatorul de cuvant al PNL a precizat ca partidul se pregateste pentru motiunea PSD, apreciind ca acesta, "in loc sa munceasca pentru integrare, se ocupa de lucruri demagogice si populiste". El a mentionat ca membrii conducerii liberale au dezaprobat initiativele PSD de a introduce motiuni in perioada in care ar trebui sa se lucreze exclusiv pentru integrarea europeana.
"Membrii Comitetului Executiv au constatat ca PSD, in loc sa munceasca pentru integrare, se ocupa de lucruri demagogice si populiste", a spus purtatorul de cuvant al PNL.

Obligati sa lucreze si in sesiuni extraordinare

Ca urmare a acestor demersuri, Nicolaescu a sustinut ca se va recurge la sesiuni parlamentare extraordinare pentru legile integrarii. "Suntem obligati sa mai facem sesiuni extraordinare ca sa ne ocupam de legile integrarii europene. In aceasta sesiune, si la Senat, si la Camera Deputatilor au depus mai multe motiuni care au luat din timpul de lucru al parlamentarilor", a subliniat Nicolaescu.
El a adaugat ca responsabil pentru aceste motiuni este "domnul Geoana, care nu e inca convins ca poate sa gestioneze corect PSD". "Ca sa iasa din dificultati, face motiuni ca sa poata sa adune partidul in jurul lui. Eu cred ca aceasta tema este una falsa", a afirmat Nicolaescu.

Pesedistii absenti, scosi de pe liste

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca parlamentarii social-democrati care vor lipsi nemotivat de la dezbaterea motiunii simple si a celei de cenzura initiate de PSD vor suferi consecintele politice "firesti" in astfel de situatii.
El a spus ca Biroul Permanent National al PSD a stabilit pentru dezbaterile la motiunea simpla si de cenzura din aceasta saptamana "obligatia de participare obligatorie" a parlamentarilor social-democrati.
"Am decis ca cei care eventual pun alte prioritati in afara celor politice pe agenda proprie sa aiba de suferit consecintele politice firesti intr-o astfel de situatie", a spus Geoana.
El a nu oferit amanunte concrete legate de eventualele sanctiuni pe care le risca parlamentarii PSD care lipsesc nemotivat de la dezbaterea celor doua motiuni, precizand doar ca monitorizarea acestor absente va fi facuta de liderii de grup din cele doua Camere.
Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, afirmase, cu mai putin de o ora inaintea lui Geoana, ca parlamentarii care absenteaza nemotivat de la cele doua motiuni risca sa nu se regaseasca pe viitoarele liste electorale ale partidului.