Motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" initiata de PNL impotriva Guvernului Boc II va fi votata marti in Parlament. CCR a respins, astazi, ca inadmisibila, sesizarea PD-L referitoare la neconstitutionalitatea motiunii de cenzura. Decizia Curtii este definitiva si obligatorie.
Competenta Curtii Constitutionale este reglementata limitativ, Curtea nefiind abilitata sa indeplineasca alte atributii decat cele stabilite prin Constitutie si prin legea sa de organizare si functionare. Controlul constitutionalitatii motiunilor de cenzura nu intra in atributiile Curtii Constitutionale.
Potrivit CCR, prevederile din Constitutie si din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, invocate de autorii sesizarii de neconstitutionalitate in sustinerea sesizarii, nu justifica exercitarea de catre Curtea Constitutionala a controlului constitutionalitatii motiunilor de cenzura, deoarece textele mentionate se refera explicit la controlul asupra regulamentelor Parlamentului si nu asupra actelor juridice de aplicare a acestora.
Pentru aceste considerente, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea.
Decizia se comunica presedintlor celor doua Camere ale Parlamentului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Parlamentarii democrat-liberali afirmau, in textul sesizarii referitoare la neconstitutionalitatea moziunii de cenzura a PNL, ca aceasta reia aspectele motiunii precedente asupra carora Parlamentul s-a pronunzat deja si invocau faptul ca semnatarii au semnat doua motiuni de cenzura in aceeasi sesiune.
Argumentele PD-L dovedesc disperare si o necunoastere elementara a textului Constitutiei, in speta Art.115, care prevede ca senatorii si deputatii au dreptul sa depuna o motiune de cenzura, alta decat cea depusa in cazul in care Guvernul isi angajeaza raspunderea. Halal juristi la PD-L...