Presedintele UDMR, Markó Béla, considera "neelegant" gestul conservatorilor de a initia o motiune simpla pe tema declaratiilor sale privind autonomia teritoriala si apreciaza ca, printr-un astfel de demers, PC a incercat sa-si rezolve "problemele legate de procentajul electoral".
"Este neelegant ca un partener de coalitie sa initieze o motiune simpla impotriva unui partener de coalitie, a unui ministru care este si presedintele unei formatiuni partener de coalitie", a declarat ieri Markó Béla. In opinia liderului UDMR, "este pacat" ca nici PC si nici alte partide nu reusesc sa faca oferte pe programe sau sa aiba un mesaj catre electoral care sa vizeze reformele, astfel incat aceste partide sa devina "mai vizibile decat sunt".
"Din ce in ce mai multi politicieni si partide incearca sa-si rezolve problemele legate de sustinerea electorala prin persoana mea", a spus liderul UDMR, care a apreciat ca, de fapt, este vorba despre "o competitie a populismului si demagogiei".
"Deja in coalitie am inceput sa ne luptam unii impotriva altora. E un semnal ingrijorator si vom ajunge intr-o situatie cand va trebui sa clarificam ce vrem, daca vrem sa mergem impreuna in continuare sau vrem o alta solutie", a aratat liderul UDMR.

Acuzat de atitudine anticonstitutionala

Vicepresedintele conservator Nicolae Popa a confirmat ieri ca PC va depune in Parlament o motiune simpla pentru demiterea vicepremierului Markó Béla, pe care il acuza de actiuni antistatale si antiromanesti. Popa a spus ca decizia a fost luata luni in Biroul Politic al Partidului Conservator, urmand ca grupul parlamentar al formatiunii sa depuna in perioada imediat urmatoare o motiune simpla pentru demiterea vicepremierului Markó Béla. Conservatorii il acuza pe Markó Béla de atitudine anticonstitutionala prin declaratiile de sustinere a autonomiei ¥inutului Secuiesc.

Sprijin de la peremisti

Conservatorii au insa ceva sustinere pentru demiterea lui Markó Béla. Grupul parlamentar PRM din Senat a solicitat ieri Comisiilor parlamentare SRI si SIE sa-i audieze pe directorii celor doua Servicii, George Maior si Claudiu Saftoiu, in legatura cu pregatirile de ordin militar ale UDMR si ale Ungariei pentru a obtine dezmembrarea teritoriala a Ro-maniei. Grupul PRM a facut aceasta solicitare celor doua comisii, avand in vedere declaratiile publice facute de senatorul Markó Béla la Miercurea Ciuc, Targu Mures, Sfantu Gheorghe si Lutita, prin care acesta cere "organizarea si participarea etnicilor maghiari la actiuni vizand obtinerea autonomiei teritoriale a ¥inutului Secuiesc", se mai arata in cele doua scrisori.

Autonomie - la Caracal

Pe de alta parte, presedintele Basescu a declarat la Targu Mures ca la Odorheiu Secuiesc va fi tot atata autonomie ca si la Caracal, ca intr-o comuna din Dobrogea sau in orice comuna din Mures, Harghita sau Covasna, pentru ca nu se poate face abstractie de Constitutia Romaniei. Intrebat de ziaristi cum comenteaza declaratiile liderului UDMR, Markó Béla, privind riscul izbucnirii unor tensiuni interetnice in cazul in care nu va fi obtinuta autonomia ¥inutului Secuiesc, seful statului a declarat: "Este o exagerare. Cetatenii romani trebuie sa respecte Constitutia Romaniei, altfel intra in coliziune cu institutiile statului. Desigur, avem dreptul la exprimare".
Basescu a apreciat ca declaratiile facute de Markó Béla in ultima perioada reprezinta "abordari electorale" prin care acesta incearca sa convinga si sa atraga de partea UDMR electoratul Uniunii Civice Maghiare.