Motiunea de cenzura intitulata "11 impotriva Romaniei", initiata de PNL si UDMR, alaturi de care au semnat si 7 parlamentari din afara celor doua formatiuni (de la PSD), in final fiind 124 de semnaturi, a fost depusa la Parlament. Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor vor decide data la care va fi dezbatuta.
Anterior, surse parlamentare liberale declarasera ca textul motiunii de cenzura a fost definitivat si este semnat de 127 de parlamentari PNL si UDMR, dar si cativa de la PSD, care si-au depus semnaturile "in nume personal", insa trei dintre acestia si-au retras pana la urma semnaturile.
Titlul motiunii, "11 impotriva Romaniei", se refera la componenta actuala a Cabinetului Boc, format din 10 ministri si premierul.
"Asistam la un Guvern de factura personala al domnului Basescu, motiunea il va sanctiona", a declarat fostul premier
Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat marti ca depunerea motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Boc II este motivata de faptul ca actualul Executiv este unul "de factura personala" a lui Traian Basescu.
"Am depus textul motiunii de cenzura impreuna cu semnaturile necesare. Este depusa de grupurile parlamentare ale PNL si ale UDMR, tinand cont de situatia politica, de criza economica, sociala si morala in care se afla Romania astazi", a afirmat Tariceanu, criticand "derapajul continuu pe care actuala putere Basescu-Boc il are". El a anuntat ca sunt 124 de semnaturi pentru depunerea motiunii de cenzura.
"Asistam la un Guvern Boc 2de factura personala al domnului Basescu care nu face decat sa indeplineasca dorintele acestuia si iata ca primii pasi spre totalitarism sunt facuti pe nesimtite. Deci motiunea vrea sa sanctioneze aceste atitudini, acest mod de a face politica in Romania, aceasta desconsiderare a institutiilor fundamentale democratice intr-o tara care de-abia a pasit din nou de 20 de ani pe drumul democratiei", a afirmat Tariceanu.
Fostul premier a considerat drept incalificabil gestul Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Legea pensiilor. "Nu discutam subiectul pe fond, ci forma, care denota o tendinta de alunecare spre totalitarism. Intelegem asadar ca in curand in Romania se va decide totul numai prin ordonante de urgenta si asumari de raspundere, Parlamentul ramane o institutie decorativa", a comentat fostul premier.
Tariceanu a comentat ca un Parlament, bicameral sau unicameral, nici nu si-ar mai avea rostul in aceste conditii.