Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a unsprezecea parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Domnule Boc, va faceti vinovat nu numai de incompetenta. Principala acuza pe care v-o aducem este cea de disolutie a autoritatii statului. Ati blocat institutii, ati incalcat legile tarii, v-ati batut joc de reguli. Aveti o singura viziune: asigurarea, cu orice pret, a suprematiei lui Traian Basescu. V-ati transformat in argatul celui care impinge spre haos Romania, pe care o considerati mosia Presedintelui. Cetatenii romani nu sunt iobagii dumneavoastra! Nu ne regasim in mentalitatea de sluga pe care o afisati in fata domnului Basescu.
Prin formula de sustinere la care ati recurs, nu aveti legitimitatea de a conduce Romania, iar ministrii dumneavoastra nu mai pot emite pretentia sa reformeze sectoare importante in numele cetatenilor romani. Guvernul dumneavoastra - care este al lui Traian Basescu si nu al cetatenilor - este incapabil sa conduca tara intr-o asemenea perioada de criza si sa raspunda interesului public.
Stimati colegi de la PDL, UDMR si UNPR! Fiecare dintre dvs. va trebui sa mearga acasa, in fata celor care v-au ales, sa le explicati ca singura solutie pe care o aveti este sa le taiati pensia castigata prin munca si salariile. Va trebui sa va asumati aceste masuri, daca aceasta motiune de cenzura nu va reusi. Si va asiguram ca vom transmite, fiecare dintre noi, tuturor cetatenilor Romaniei ca autorii saraciei si mizeriei in care veti ingropa Romania sunteti dumneavoastra.
Astazi aveti posibilitatea legala, democratica de a de a taia nodul gordian al acestei guvernari ilegitime si compromise, aveti sansa de a vota pentru o motiune de cenzura indreptata impotriva unei legiferari ce scade veniturile directe ale peste 7 milioane de oameni. Sunt masuri care, indirect, vor atinge aproape 15 milioane de romani si vin din partea unui Guvern evident incompetent, care nu-i mai reprezinta pe romani. Aveti sansa de a abandona tipul de politica conflictuala si machiavelismul impus de la Cotroceni, slujirea unui singur om si a proiectelor sale personale.
Stimati guvernanti! Cand vocea natiunii va spune foarte clar ca sunteti pe un drum gresit, cand oamenii impartiti si invrajbiti, profesori, cadre medicale, magistrati, functionari publici, pensionari, sindicalisti, va spun acelasi lucru - ca nu le mai aparati interesele -, cand e limpede ca nu mai aveti sustinerea celor pentru care chipurile va intruniti la Palatele Cotroceni si Victoria si in numele carora va ridicati salariile, indemnizatiile si comisioanele de succes, atunci aveti o singura solutie: sa va dati demisia si sa plecati acasa! Asteptam acest gest care ar trebui sa izvorasca din bun simt si din onoare, din respectul fata de cetateni! Nu ati facut acest lucru pana acum pentru ca nu aveti aceste valori, ciolanul puterii este mult prea tentant si prea important pentru partidul dumneavoastra.
Aceasta motiune de cenzura nu este doar o forma de lupta parlamentara. Mai mult decat oricand - nu este o formalitate! Este singura sansa pe care milioane de pensionari si de salariati o au pentru a nu se afunda in saracie.
Raspunderea pentru masurile aberante de austeritate revine, desigur, in primul rand presedintelui Traian Basescu si Guvernului Emil Boc, insa raspunderea finala apartine celor 471 de parlamentari. Fiecare dintre cei 471 de parlamentari este responsabil in fata natiunii, a celor care i-au acordat increderea si, ultima ratio, a constiintei fiecarui deputat si senator.
Romania se afla in fata unei optiuni majore: fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda, prin adoptarea legilor propuse de Guvern, fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale. Alegerea este clara, chiar daca ea poate fi dificila pentru parlamentarii care compun arcul guvernamental.
Partidul Social Democrat, impreuna cu sindicatele, cu partenerii din opozitie, avand in spate dorinta a milioane de cetateni ai Romaniei, ii cheama pe toti parlamentarii sa voteze aceasta motiune de cenzura pentru a putea privi cu demnitate in ochii natiunii. "Colaborationism" sau "Demnitate responsabila" sunt cele doua optiuni. Absenteismul inseamna lasitate.
Azi, avem sansa cu totii de a ne pune in slujba oamenilor care ne-au votat si ne-au desemnat uninominal sa le reprezentam interesele in Parlament. Cine voteaza in favoarea Guvernului Emil Boc sprijina continuarea praduirii natiunii de catre clientela de partid. Cine voteaza impotriva Cabinetului Emil Boc este alaturi de cetatenii Romaniei.
Va cerem asadar sa votati impotriva acestor taieri si pentru o noua sansa pentru Romania.
Initiatorii acestei motiuni au prezentat deja un plan de masuri alternative. Deja, consideram ca este nevoie de o alta abordare, de un nou contract social, de o viziune care sa aiba in prim plan locurile de munca. E nevoie de o noua solutie pentru dezvoltarea Romaniei. E nevoie de un nou model, care sa stimuleze cresterea economica pentru bunastarea tuturor cetatenilor. E nevoie de stimularea economiei pentru a se reveni la o crestere economica sustinuta si la o distribuire echitabila a beneficiilor acesteia.
Un nou contract social trebuie sa aiba la baza dialogul dintre toate vocile importante ale societatii. Pentru aceasta, trebuie plecat de la constructia unui alt guvern, unul format din oameni competenti si capabili sa inspire incredere. E nevoie de incredere din partea oamenilor intr-un nou guvern si intr-un plan cinstit care poate scoate tara din criza. Si e nevoie de competenta din partea unui guvern care are ca scop modernizarea societatii si eficientizarea unui stat care, in ultimii ani, a fost deturnat de la scopul sau social. Articolul 47 din Constitutie prevede ca "Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".
Insa, pentru a incepe un nou drum, pentru a se da o speranta milioanelor de romani care sunt speriati de ziua de maine, este nevoie ca astazi motiunea de cenzura sa treaca.'