Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a zecea parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Masurile de austeritate decise de Guvern nu sunt masuri anticriza; ba, asa cum sunt concepute, pot accentua recesiunea si chiar stopa o redresare de durata si solida a statului roman. Sunt masuri ale disperarii, simpliste si din topor, elaborate pe genunchi, dupa ce guvernul a descoperit ca nu-i poate pacali pe reprezentantii FMI. Economisti de reputatie internationala, practicieni in politicile globale au avertizat, insa, ca astfel de masuri, care lovesc in puterea de cumparare, ar putea accentua recesiunea.
In disperare de cauza si cu spectrul Greciei in fata, cabinetul Emil Boc si Traian Basescu au procedat cam ca niste clone ale doctorului Ciomu, adica au taiat masiv, doar-doar opresc hemoragia. E ca si cum unui bolnav de cancer, ca sa pastram metafora prezidentiala, doctorul i-ar extirpa doar o mica bucatica din tumora si i-ar taia, in compensatie, cate o bucata din celelalte organe. Ai cancer la stomac? Nu conteaza, scoatem o bucata din plamani, una din rinichi, una din san, una din prostata, pana scoatem gramajul tumorii ce trebuia indepartata.
In schimb, nu vor fi atinse achizitiile publice, in spatele carora se ascunde clientela ce livreaza de la telefoane, la suporturi de hartie igienica si sosete sau laxative la preturi astronomice. Pentru clientela, pentru ginerele lui Vasile Blaga sau sotia lui Cristian Poteras, pentru Puiu Popoviciu si familia extinsa a lui Radu Berceanu nu s-a inventat austeritatea nici macar acum.
Se prabuseste economia daca taiem achizitiile publice, caci statul e cel mai mare cumparator de pe piata, se apara Sebastian Vladescu. Nu se prabuseste nimic daca guvernul va finanta doar lucrarile ce au termen de finalizare 2010, ori daca toate hartiile si pixurile achizitionate nu vor costa mai mult decat intreaga suma investita in economia reala, daca toate contractele cu statul nu vor fi aditionate sistematic cu 50%, limita maxima admisa de lege. Nu s-ar prabusi decat clientela!
Nu exista vreun motiv de incredere ca actualul executiv va face ce trebuie. De pilda, chiar prin continutul scrisorii de intentie, Guvernul atesta ca nu se va atinge de cheltuielile cu achizitiile publice.
Cu alte cuvinte, pentru ca are un numar prea mare de functionari clientelari, cate doi-trei directori pe acelasi post la nivel local si central, inutili si bugetofagi, dar la care nu-l lasa inima sa renuntam, pentru ca are o clientela prea flamanda, pentru ca are familii mari si prieteni multi, cu buzunare foarte largi, PDL prefera sa taie de la doctorii si asa prost platiti si prea putini, si de la profesorii carora anul trecut le garanta lefuri cu 50% mai mari, si de la functionarii care lucreaza pe la ghisee si sunt, intr-adevar, necesari si adesea suprasolicitati, sa mai taie de la mame si de la putinii pensionari cu stagiul complet de cotizare si pensii mici.
Guvernul promite ca aceste masuri de austeritate vor dura pana la 31 decembrie. Poate. Dar, la cum arata acum lucrurile, este foarte probabil ca Romania sa se blocheze, iar presiunea sociala sa devina insuportabila. Poate atunci va intelege si Traian Basescu faptul ca un chirurg incompetent, cam necinstit si in care pacientul nu mai are niciun strop de incredere, nu are absolut nicio sansa sa-l vindece de cancer, dar il poate ucide.
Inainte de a concluziona, repetam ceea ce este foarte clar din punctul nostru de vedere:
Reducerea salariilor pentru 1,4 milioane de bugetari cu 25% incepand cu luna iunie, este neconstitutionala pentru ca drepturile salariale sunt stabilite prin legi si ca urmare a negocierilor libere, democratice, concretizate in Contractele Colective de Munca, semnate si inregistrate la structurile Ministerului Muncii. Incalcarea lor este un grav atentat la adresa libertatilor cetatenesti, respectarea legilor din domeniul salarizarii si dialogului social liber pe o piata a muncii democratica;
Reducerea pensiilor cu 15%, incepand cu luna iunie, pentru toti cei 5,7 milioane de pensionari romani, este un act abuziv, nelegal si neconstitutional. Reducerea pensiilor este total in afara oricarui principiu de drept intr-un stat democratic. Pensia este un drept de asigurare sociala si nu un drept de asistenta sociala. Pensia s-a castigat in baza unui contract de asigurare sociala incheiat cu sistemul de asigurare sociala public obligatoriu garantat de stat. A reduce pensia ca drept de asigurare sociala pe motiv ca temporar sistemul, este in criza economica, pe fondul reducerii veniturilor este un abuz grav. In acest sens s-a pronuntat clar in mai multe situatii similare si Curtea Constitutionala a Romaniei, afirmand ca pensiile in plata nu pot fi diminuate. Orice actiune in instanta a pensionarilor va fi castigata de acestia, iar daunele materiale si morale vor fi suportate cu costuri suplimentare tot de statul roman, din bugetul de stat, din banii contribuabililor romani. Pentru acest motiv, Guvernul Boc, trebuie sa fie demis;
Reducerea ajutoarelor de somaj si a celorlalte drepturi sociale prevazute in pachetul legislativ prin care Guvernul Boc isi asuma raspunderea este un grav atentat la siguranta sociala a celor mai nevoiasi cetateni romani, beneficiari de drepturi sociale, care prin reducerea lor nu vor mai avea mijloacele materiale necesare intretinerii lor si a familiilor lor. Statul este dator conform Constitutiei sa-si protejeze cetatenii, cu atat mai mult in perioade de criza economica. Propunand aceste reduceri majore pentru cele mai vulnerabile categorii de cetateni, beneficiari de indemnizatii de somaj si alte drepturi de protectie sociala se incalca articolul 41 "Munca si protectia sociala" si articolul 47 "Nivelul de trai" din Constitutia Romaniei.
Pentru toate motivele prezentate mai sus am depus prezenta motiune de cenzura, singurul instrument democratic care va pune opreliste unei legi arbitrare, prin care se oficializeaza jaful din buzunarul oamenilor, si unui Guvern incompetent, care ignora interesele majoritatii populatiei.' (Va urma)