Motiunea simpla a PRM si PSD, legata de incapacitatea Guvernului de a finaliza ajutoarele pentru construirea caselor pentru sinistratii inundatiilor din acest an, a starnit dispute fizice intre doi reprezentanti ai Puterii si ai Opozitiei.
Democratul Dan Carlan (foto) si peremistul Ilie Ilascu au fost la un pas de a se lua ieri la bataie in plenul Senatului in cursul dezbaterii motiunii Opozitiei intitulate „Guvernul face un cadou de Sarbatorile de iarna: containere si corturi in locul caselor pentru sinistrati“.
Carlan a luat cuvantul pentru a critica modul in care Opozitia intelege sa „sustina“ cauza sinistratilor. El s-a aratat iritat de un paragraf al motiunii simple, in care se sustine ca, practic, singura casa complet dotata, care a fost data in folosinta unei batrane, a fost cea donata de presedintele PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, in judetul Teleorman.
In replica, Dan Carlan a explicat ca este inadmisibil ca toti cei 36 de senatori care au aderat la textul impotriva Guvernului, proveniti dintr-o serie de circumscriptii teritoriale diferite, „sa se ascunda intr-o singura casuta a bunicii din judetul Teleorman“. Aflat la tribuna Senatului, el a declarat ca ar trebui sa le fie rusine semnatarilor motiunii.
Afirmatia a fost primita cu vociferari din partea reprezentantilor PRM, in frunte cu liderul Corneliu Vadim Tudor, care le-a cerut „hotilor“ sa inceteze cu acuzele. Iritat, senatorul peremist Ilie Ilascu a preluat initiativa si s-a dus la tribuna, unde l-a tras pe brat pe Carlan, pentru a-l determina sa paraseasca microfonul. In cele din urma, tot Vadim Tudor si-a linistit colegul, evitandu-se astfel un schimb de replici mai dur.
La terminarea sedintei, Ilie Ilascu a explicat ca reactia sa este „regulamentara“. El a adaugat ca, mai ales in conditiile in care presedintele de sedinta nu a reusit sa rezolve situatia tensionata, lucrurile trebuie rezolvate „barbateste“.

Spectacol fara finalitate

In final, motiunea simpla a Opozitiei a fost respinsa de catre 71 de senatori, in timp ce 43 s-au pronuntat pentru ea.
Toate acuzatiile aduse de cei 19 senatori PRM si 17 PSD au fost, de altfel, respinse de ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. El a apreciat ca motiunea simpla pe tema locuintelor pentru sinistrati este „doar o incercare ieftina de a atrage capital politic“.
Ministrul a subliniat ca Guvernul si-a facut pe deplin datoria, solidarizandu-se cu oamenii care au suferit din cauza inundatiilor si ajutandu-i sa reconstruiasca o parte din case, acordand materiale de constructii si fonduri pentru refacerea locuintelor. De asemenea, Executivul a alocat sume importante pentru refacerea drumurilor, a cailor ferate, a podurilor si a podetelor afectate de inundatii.