Intamplator am dat peste o stire despre un fel de incident care ar fi provocat ceva tulburare. Nu stiu care conducator de pe la Steaua a infipt steagul tricolor in buza portii adverse, dupa meciul pe care stelistii l-ar fi jucat impotriva celor de la CFR. N-am inteles de ce gestul asta l-a enervat pe Asztalos Csaba, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
Gestul in sine e stupid, lipsit de sens si vadeste o intelegere cel putin ciudata a ideii de patriotism. Chiar nu pricep in ce consta vitejia de a propti un drapel in gazon dupa o miuta intre doua echipe de caraghiosi ( o sa imi revizuiesc formularea dupa ce voi primi vestea ca echipele astea au castigat vreun mare titlu european; sa ma ierte suporterii lor, dar campionatul nostru e un banc idiot), dar la noi patriotismul de bodega si cel de peluza, la o samanta de floare reprezinta ceva comun, asa ca nu e nicio mare surpriza aici. Asta nu explica, totusi, reactia lui Asztalos care s-a simtit dator sa aminteasca de Jenei si Boloni sau de marile servicii aduse de ei Stelei. La un gest tampit, presedintele CNCD are o reactie cretina. Treaba lui ar trebui sa fie aceea de a combate discriminarea reala, atunci cand ea exista, nu de a-si afirma cu orice ocazie loialitatea fata de maghiarime, nici de a opune in mod constant maghiarii romanilor. Asztalos ar trebui demis imediat pentru asta. Cand esti platit din banii statului roman, singura loialitate la care esti obligat este fata de statul roman.
Gestul prostesc al respectivului conducator stelist e gestul unui zevzec si atat, n-are nicio treaba cu discriminarea. Daca ala isi infigea steagul in cur inseamna ca-i discrimina pe poponari? Sau gazonul, verde fiind, era o aluzie la tricolorul maghiar? Prostii.
Toata povestea asta e o idiotenie si nu merita mai multa atentie. Totusi, asta mi-a amintit de o discutie pe care as fi vrut sa o fac de ceva timp. Exista o reglementare legala foarte stricta legata de folosirea insemnelor nationale. Nu stiu daca o astfel de reglementare este absolut necesara, probabil ca da, dar m-a mirat intotdeauna ca formatiunilor politice le este interzisa folosirea insemnelor nationale in constructia identitatii vizuale. Partidelor politice le este interzisa folosirea tricolorului, de exemplu, in sigla partidului. Curioasa prevedere! Ma intreb a cui a fost ideea? Nu sunt partide politice romanesti? Nu ar trebui sa reprezinte interesele acestei tari? Cred ca o reglementare corecta ar fi trebuit ca dimpotriva, legea sa oblige toate partidele sa foloseasca tricolorul in sigla lor, altfel nefiindu-le ingaduita infiintarea si functionarea. In felul asta poate scapam de o anumita formatiune care are un tricolor in insemne, unul rosu-alb-verde. De ce? Pentru ca legea iti da voie sa folosesti insemnele altui stat, dar nu tricolorul romanesc.