Scandal cat primaria in comuna Leu. Edilul-sef, Antonie Draghici, si viceprimarul Iulian Cristescu s-au acuzat reciproc ca au primit ilegal terenuri folosindu-se de Legile retrocedarii si au fost la un pas sa se ia la bataie in fata redactorilor GdS
Cel care a dat tonul acuzatiilor a fost viceprimarul PSD Iulian Cristescu. Acesta a spus ca primarul s-a folosit de functie pentru a-i retroceda bunicului sau mort, Ion Mitru, un teren de cateva sute de metri patrati situat pe marginea drumului national Craiova-Caracal, drum ce va fi modernizat cu fonduri guvernamentale.
Cristescu a sustinut ca, in graba de a pune mana pe teren, primarul a uitat ca bunicul era decedat si ca, din aceasta cauza, titlul de proprietate si procesul-verbal de punere in posesie au fost intocmite pe numele mortului. "Terenul nu era al lui, eu am fost membru al Comisiei de aplicare a legilor fondului funciar si mi s-a parut dubios. Nu are acte pe acel teren, dar a pus ochii pe el si l-a luat. Eu m-am sesizat in toamna lui 2010, cand am vazut niste salariati ai primariei care lucrau pe acel teren in loc sa fie la primarie. Am facut atunci o hartie la comisie si am auzit ca primarul a abuzat de functie si a cerut pamant la drumul national", a explicat Cristescu.
Draghici: "Titlul a fost emis din greseala pe numele mortului"

Primarul Antonie Draghici a recunoscut ca titlul de proprietate a fost emis din greseala pe numele bunicului sau, dar a precizat ca nu el a facut cererea de retrocedare, ci matusa sa. "Cererea de retrocedare a facut-o Elena Dinca, fiica lui Ion Mitru, bunicul meu. Din pacate, nu mai exista nici cererea, nici registrul cu cereri, deoarece data din anul 1991. Eu nu am mostenit nici un metru de pamant acolo. Atunci asa se faceau cererile de retrocedare. Greseala a fost ca cei din primarie de atunci nu au trecut pe documente numele mostenitorului, ci pe al bunicului meu. Acesta este buclucul, dar Comisia Judeteana de la prefectura a validat acea suprafata. Eu stiam ca bunicul a murit, dar nu stiam ca nu putem sa emitem titlul pe numele lui", a spus Draghici.
Intrebat de ce i s-a retrocedat terenul abia dupa 20 de ani, primarul a raspuns ca intarzierea se datoreaza faptului ca nu s-a mai gasit in primarie cererea de retrocedare din 1991. "Eu nu am stiut de cazul asta pana nu a aparut la noi in comisie. In 2009, Elena Dinca a venit la comisie si a spus ca are pamant de luat. I-am retrocedat o portiune de teren la strada din pamantul pe care il avea primaria la dispozitie. Nu stiu daca bunicul meu a avut teren acolo, dar a avut comisia", a recunoscut primarul. Edilul-sef din Leu a precizat ca matusa sa a dat in judecata primaria pentru anularea titlului emis pe numele mortului si pentru emiterea unuia nou pe numele ei. "Nu este singurul exemplu in care sunt astfel de probleme. De-a lungul timpului au fost retractate nu mai putin de 900 de titluri de proprietate", a mai spus Draghici.

Zamfir catre Cristescu: "Esti un bandit"

In apararea primarului a sarit un membru al Comisiei Locale de Fond Funciar, Ion Zamfir, care l-a acuzat pe viceprimarul Iulian Cristescu ca a primit teren ilegal la fostul IAS din comuna. Erijandu-se in purtator de cuvant al primarului, Zamfir a gesticulat abundent, substituindu-se primarului, pe care nu-l lasa sa explice in detaliu situatia. "Dupa mine, acest om, Cristescu, trebuie arestat. Nu a stiut decat sa faca afaceri in aceasta primarie. Trebuia sa nu te invat eu pe tine cum sa iei pamantul, ca sa te lege astia. Venea la mine si ma intreba cum sa faca sa nu-l lege. De aia ii zic eu bandit", s-a ambalat Zamfir in fata vicelui. "In 2004, domnul viceprimar, ca vicepresedinte al comisiei locale, a retractat titlul de proprietate pe numele de Cristescu I. Marin, tatal lui, pe motiv ca sunt erori de amplasament. In acel titlu erau trecute decat doua parcele. Apoi s-a incheiat un proces-verbal in care i s-au trecut opt parcele in loc de doua. Terenul de la IAS aveau dreptul sa-l primeasca doar cei care erau locatori sau actionari acolo, nu el", a intervenit primarul, in timp ce Zamfir isi tragea sufletul dupa atata energie consumata. "Spune, ma, tot!", l-a indemnat Zamfir pe primar.

Cristescu: "Sunteti penali!"

"Spre deosebire de domnul primar, tata si-a facut singur cererea de retrocedare inainte de a muri, in 2003. Titlul emis pe numele Cristescu I. Marin a fost retractat laolalta cu alte cateva zeci de titluri pentru simplul motiv ca pe tata il chema Cristescu N. Marin. Lasati-ma sa vorbesc, ca de aia sunteti penali. Sunt foarte slab pregatiti. Astia habar nu au despre ce vorbesc. Sunt vai de mama lor! Dumneavoastra ati venit cu masina de presa, dar pe astia doi o sa vina sa-i ia duba", s-a adresat Cristescu cu un aer complice redactorilor GdS. Apoi a zis tare catre cei doi: "Cand o sa va fac eu plangere penala, o sa va lege direct". "Arata-ne documentele!", a rabufnit Zamfir, aproape spumegand. "Nu sunt obligat sa i le arat eu unuia cu buletin de Craiova", i-a replicat tantos Cristescu.
Din cauza nervilor, viceprimarul si primarul au incercat o figura de judo. Primarul l-a placat pe vice, incercand sa-l scoata afara din birou. Opunandu-se, dar fara sa se opreasca din vorba, vicele striga: "Vedeti, domnule reporter, cu cine avem de-a face?".
Daca cineva a incalcat legea la Leu, vor stabili procurorii, care au intrat pe firul retrocedarilor si al anularilor suspecte de titluri de proprietate.