Opinii Ziare.com: O tara de mana a doua da lectii UE

Presedintele a vorbit poporului inainte de a pleca la Bruxelles, unde va participa la una dintre cele mai importante intalniri ale liderilor Uniunii Europene din istorie.
Cum nimeni nu mai stie daca Romania a iesit din criza sau sta sa intre in faliment, daca cresterea economica e reala si poate fi luata in calcul sau e doar rodul hazardului si nu poate fi controlata, Traian Basescu a aruncat si mai mult mister peste grijile si framantarile noastre cotidiene.
In viziunea presedintelui, Romania este "grav afectata" de situatia din zona euro si plateste "o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona euro".
Pentru ca din aceasta cauza tara noastra e obligata sa se imprumute cu dobanzi si costuri mult mai mari decat in trecut. De ce se imprumuta insa Romania? Ca sa supravietuiasca. Sa poata sa isi plateasca pensiile si salariile, desi toate deciziile instantelor care prevedeau plati ale unor restante si drepturi salariale castigate deja in justitie au fost amanate pana calendele grecesti.
Odata Traian Basescu a spus ca o tara care se imprumuta ca sa isi plateasca pensiile si salariile este o tara de mana a doua. Mi s-a parut o afirmatie corecta, desi ea nu ar fi trebuit sa fie facuta niciodata de un politician, cu atat mai mult de presedintele tarii.
Cum insa Traian Basescu si-a asumat mai degraba rolul de comentator si analist al Romaniei decat de conducator si reprezentant al celei mai inalte functii, afirmatia isi pastreaza o puternica incarcatura de ipocrizie. Ca sa nu mai spunem ca, rosita de presedinte, ea devine demoralizatoare mai degraba decat sa impulsioneze viata si spiritul.
Pentru ca a trecut insa ceva timp de atunci (nu mai mult de un an si ceva), Traian Basescu a si uitat ce a spus si astazi predica morala inversa. Acum Europa este de vina, altfel spus, pentru ca Romania nu se mai poate imprumuta, ieftin, ca sa supravietuiasca pe datorie.
Asadar, nu e vorba ca guvernantii nu sunt in stare sa o administreze, sa nu o mai fure ca-n codru, sa o puna pe picioare ca sa produca bani, ci de vina e lipsa de hotarare si convingere a liderilor europeni care nu au avut probabil curajul de a taia in carne vie asa cum au procedat la noi Traian Basescu si guvernanti sai supusi.
Ascultandu-l pe presedinte nici nu mai stii daca visezi sau totul e aievea. Pentru ca aceasta atitudine ferma si aparent convingatoare te-ar putea face sa crezi ca Traian Basescu ii va pune la punct, la Bruxelles, pe acesti lideri nehotarati si indecisi, care se fac vinovati de esecul proiectului UE si de criza din Romania.
In realitate, stim si banuim ca se va plimba singur si negabat in seama de nimeni printre cei care decid cu adevarat soarta Batranului Continent. Asa cum au aratat-o mereu imaginile, probabil ca de acolo si vine sentimentul presedintelui cu "tara de mana a doua".
Si, totusi, cine este acest presedinte care da lectii de hotarare si viziune europenilor? Este acelasi politician care in 2008 se lupta (impotriva Guvernului Tariceanu) pentru dublarea salariilor profesorilor si chiar semna cu doua maini legea pe care apoi o va condamna.
Este omul care milita pentru introducerea pensiei minime, in plin an electoral (2009), si care tot atunci se lauda in Parlament, intr-un discurs oficial, cu cele mai mari realizari din primul sau mandat: cele mai mari cresteri de pensii si salarii.
Nu mai conteaza ca peste doar alte cateva luni le va condamna cu o vehementa obsesiva si le va pune in carca liberalilor care au nenorocit tara.
Moralizatorul Uniunii Europene este acelasi politician care aici, in Romania, presedinte fiind, ne asigura ca nu vine nicio criza; apoi ca a venit, dar a si trecut; ca nu avem nevoie de bani de la FMI, pentru ca apoi sa luam de trei ori; ca iarasi am iesit din criza, dar imediat dupa a taiat salariile si pensiile... si tot asa.
Daca asta e semn de viziune convingatoare si putere de decizie, mai bine sa fim cu totii nehotarati si sa judecam mai mult inainte de a face prostii. Asa cum par a actiona, infinit mai responsabil, liderii europeni.