Cererea ministrului Justitiei de numire a Monicai Serbanescu in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a fost inregistrata, ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va intruni in 4 septembrie, data la care ar putea fi luata in discutie propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, in ceea ce o priveste pe Monica Serbanescu. In urma cu o saptamana, ministrul Justitiei, Predoiu, anunta ca propune pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe procurorul Monica Serbanescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat ambele propuneri.
Potrivit legii, ministrul Justitiei propune numirea procurorilor-sefi, CSM emite un aviz consultativ - dupa audierea celor desemnati -, insa presedintele tarii decide asupra numirii acestora. In aceeasi zi, in 11 august, procurorul general al Romaniei, Codruta Kövesi, l-a delegat pe Daniel Morar pentru inca trei luni in functia de procuror-sef al DNA, timp in care se asteapta numirea noului sef al Directiei.
Luni, surse oficiale au precizat ca cererea ministeriala de numire a lui Serbanescu nu a ajuns la CSM, iar ministrul Predoiu se afla in vacanta. La scurt timp, Ministerul Justitiei (MJ) a comunicat faptul ca, "din informatiile pe care le detine", Consiliul Superior al Magistraturii "urma sa se intruneasca in data de 21 august pentru a analiza contestatiile depuse de candidatii inscrisi la admiterea in Institutul National al Magistraturii, asa cum rezulta din anuntul postat pe site in data de 12 august".
"CSM a amanat sedinta pentru data de 4 septembrie ca urmare a lipsei contestatiilor. Precizam ca Ministerul Justitiei a expediat Consiliului Superior al Magistraturii cererea de avizare a propunerii doamnei Monica Serbanescu pentru functia de procuror-sef al DNA", spune MJ.
De asemenea, MJ confirma faptul ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, este in concediu de odihna pentru o perioada de noua zile, pana la sfarsitul acestei saptamani.