In sedinta de guvern de ieri i s-a a solicitat ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa prezinte la urmatoarea reuniune o lista de masuri referitoare la problemele indicate de forul legislativ. In ceea ce priveste o posibila demitere sau revocare din functie, ca urmare a adoptarii motiunii simple anti-Macovei, in Senat, Tariceanu nu s-a exprimat in niciun fel, asteptand verdictul Curtii Constitutionale, sesizata oficial de PNL.
Puiu Hasotti, in numele grupului parlamentar al Aliantei din Senat, a depus ieri la Curtea Constitutionala solicitarea ca acesta sa constate neconstitutionalitatea art. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului, aratand ca in conformitate cu art. 112 alin. 2 din Constitutia Romaniei, "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari". Articolul 157 alineatul 2 din Regulamentul Senatului prevede ca motiunile simple adoptate de Senat se publica in "Monitorul Oficial", partea I si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate. Legiuitorul constitutional, in respectul principiului echilibrului puterilor in stat, nu a inteles sa dea o finalitate obligatorie hotararilor Senatului, prin care se consemneaza rezultatul unei motiuni simple, considera Hasotti.

Revocarea din functie ar fi obligatorie

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), a declarat ca revocarea din functie a ministrului Justitiei este "obligatorie", iar premierul "trebuie sa respecte legea". Conform declaratiilor sale, Constitutia incadreaza motiunea simpla la actele juridice ale Senatului, iar revocarea din functie a ministrului Monica Macovei este "obligatorie".

Voiculescu ameninta cu o motiune de cenzura

Initiatori ai motiunii, conservatorii vor cu orice pret "capul" ministrului de Justitie si ameninta ca vor demara procedurile necesare pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ca se asteapta ca ministrul Justitiei sa-si dea demisia, ori in cazul in care premierul nu o va demite, "urmeaza" o motiune de cenzura.
Deocamdata, ministrul Justitiei nu este dispus sa-si dea demisia, asa cum se cere prin motiunea simpla adoptata de Senat. "Voi avea aceeasi fermitate si incapatanare la care se refereau colegii din Coalitie cand au dat citate din Olli Rehn, acestea sunt calitatile apreciate de Comisia Europeana, sunt incapatanata", a spus Monica Macovei dupa votul senatorilor.
PSD se mentine insa ferm pe pozitie, vicepresedintele PSD pe probleme de Justitie, Victor Ponta, declarand ca motiunea simpla adoptata de Senat inseamna ca, practic, ministrul Justitiei este demis deja si a avertizat ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala daca aceasta refuza sa renunte la post.

Coalitia scartaie

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, considera ca votul dat de senatori in cazul motiunii simple anti-Macovei afecteaza credibilitatea relatiilor din Coalitie si crede ca este nevoie de explicatii pentru situatia creata.
In schimb, vicepresedintele PLD, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat ca votul din Senat in cazul motiunii privind Justitia consfinteste drumul spre alegeri anticipate. Flutur a apreciat ca cei opt senatori independenti, membri PLD, au votat impotriva motiunii, la vedere, si a subliniat ca din calculele de vot a rezultat clar ca in prezent Coalitia de guvernare nu functioneaza si ca, mai mult, nici Alianta D.A. nu mai functioneaza.