Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a petrecut ieri cea mai mare parte a timpului in Parlament. Incercand sa-i "lumineze" pe alesi in privinta diferitelor probleme din Justitie, ea a reusit sa intre in conflict cu unii dintre senatorii si deputatii Opozitiei.

Ministrul Justitiei a fost audiat ieri de deputatii din Comisia de abuzuri in legatura cu o serie de cazuri, precum cel referitor la implicarea in dosarul privind casa parintilor sai si refuzul la cererea autoritatilor romane de extradare din Suedia a lui Gregorian Bivolaru.
Macovei a declarat ca "nu a intervenit in nici un fel" in cazul privind imobilul in care locuiesc parintii sai. Ea a precizat ca in acest caz exista o ancheta pe rol la Sectia 2 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar la Consiliul Magistraturii se face o ancheta disciplinara privind doi judecatori.
Macovei a apreciat ca a existat un lucru care a impiedicat cursul normal al Justitiei si au dus la schimbarea completului de judecata, si anume faptul ca sotul judecatoarei Luana Stancu, care se ocupa de caz, a fost operat de doctorul Bogdan Popa, care locuieste in acelasi imobil cu parintii ministrului Justitiei si se afla in aceeasi situatie juridica.
Deputatul PSD Victor Ponta a intrebat-o pe Monica Macovei ce se va intampla daca se va dovedi ca luarea deciziei in acest caz s-a facut pe considerente ilegale si daca va exista o condamnare la CEDO. "Eu sper sa se finalizeze pe plan national cele doua proceduri, una disciplinara si una penala. ßi e bine ca, daca se da o solutie penala, se poate revizui procesul inainte de o decizie a CEDO", a spus Monica Macovei.
In acelasi timp, Monica Macovei a respins acuzatiile privind antepronuntarea sa in cazul Gregorian Bivolaru. De asemenea, ministrul a precizat ca nu intervine in dosarele care sunt analizate de procurori. Ea a aratat ca plangerile pe care le primeste le trimite la CSM. Macovei a facut aceste precizari, dupa ce deputatii din Comisia pentru abuzuri, in special presedintele comisiei, Valer Dorneanu (PSD), si deputatul PSD Victor Ponta au vrut sa afle daca exista ingerinte ale politicului in Justitie. Victor Ponta a facut-o insa mincinoasa pe Monica Macovei, dupa ce aceasta a negat ieri ca i-ar fi spus, intr-o intalnire, ca ar intentiona sa declanseze o ancheta privind activitatea ca procuror a social-democratului.

Reprosuri pentru intarziere

Monica Macovei nu a mai fost audiata ieri de catre senatorii din cadrul Comisiei pentru abuzuri in cazul sesizarii peremistului Gheorghe Funar privitoare la indemnizatiile incasate de ministru de la sedintele CSM la care nu a participat. Audierea nu a mai avut loc intrucat Macovei a fost retinuta la comisia similara din Camera Deputatilor. Astfel, tot ce s-a realizat ieri a fost un schimb de replici mai dur intre actualul si fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, aceasta din urma in calitate de presedinte al Comisiei senatoriale de cercetare a abuzurilor.
Rodica Stanoiu s-a aratat nemultumita de intarzierea de 40 de minute a Monicai Macovei, care nu a anuntat ca nu mai poate onora invitatia la ora stabilita initial.