Candidatul PDL la europarlamentare Monica Macovei si premierul italian Silvio Berlusconi, care conduce lista partidului sau in toate cele cinci regiuni electorale italiene, fac parte din lista cu cele mai proaste 12 candidaturi - "12 terrible candidates" - pentru alegerile europene din 4 - 7 Iunie pentru Parlamentul European, data publicitatii joi la Bruxelles de catre Partidul Socialistilor Europeni (PES).
In prefata documentului PES se arata faptul ca "nu candidatii sunt cei criticati ci opiniile lor" si ca "cei care voteaza au dreptul sa cunoasca nu numai candidatii - pentru care pot vota direct - dar si pe aliatii europeni ai acestora".
Potrivit documentului, opiniile pe care le pot exprima cei de pe lista prezentata "nu vor contribui cu nimic pozitiv la activitatea Parlamentului European". Referitor la nominalizarea Monicai Macovei pe acesta lista, aflata pe locul doi al listei PDL (afiliat Partidului Popularilor Europeni - PPE) pentru PE, socialistii europeni explica ratiunile includerii ei pe lista celor mai proaste prin faptul ca, prin ultimele sale declaratii, Macovei aduce deservicii Romaniei.
Potrivit documentului, Macovei este "un critic perpetuu" al ritmului reformei in justitie din Romania dupa ce a fost detronata din pozitia de ministru al justitiei. In opinia PES, Monica Macovei este o persoana controversata, pentru ca "foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica ca si corupti politicienii opozanti".
Macovei chiar a spus recent ca Romania "nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE", in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari, mai spune documentul PES. Monica Macovei, in prezent candidat al PD-L la alegerile euro-parlamentare, discrediteaza Romania atacand in mod nejustificat institutiile statului roman in fata organizatiilor Uniunii Europene.