Cristian David este ministrul liberal cu cea mai lunga titulatura din Guvernul Tariceanu: ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea acquis-ului comunitar. In aceasta calitate, demnitarul a vizitat vineri Constanta, insotit de deputatul George Dragomir, consilierii judeteni Victor Manea, Ovidiu Cupsa si alti oficiali, pentru a vedea la fata locului modul in care autoritatile locale stiu sa se pregateasca pentru aderare, prin implementarea acquis-ului comunitar specific fiecarui domeniu in parte, cu alte cuvinte felul in care constantenii stiu sa adopte legislatia europeana si sa respecte obligatiile impuse de aceasta. Cristian David s-a aratat satisfacut de evolutia institutiilor constantene, anuntand ca se incearca obtinerea unei refinantari a proiectului RAJA.

Ministrul delegat Cristian David a anuntat ca prioritara pentru judetul Constanta finalizarea pana la sfarsitul lunii august a celor doua puncte de inspectie sanitar- veterinara de frontiera de la Constanta Nord si Constanta Sud. Pe de alta parte, David a participat la comitetul de monitorizare ISPA, reunite la sediul RAJA, pentru a identifica solutiile de refinantare a proiectului de reabilitare a sistemului de apa si canalizare. Comisia Europeana a decis recent sistarea finantarii acestui program dupa ce un raport OLAF (Oficiul European Anti- Frauda) a relevant acte de coruptie in proiectul derulat de Themeliodomi. Potrivit celor spuse de Cristian David, europenii ne-au oferit peste 86 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de apa si canalizare, un program care are cinci componente: asistenta tehnica, realizarea statiei de pompare a apei si canalizare in Constanta, a statiei de epurare Constanta Nord, statia de epurare din Eforie Sud si conducta de descarcare in mare. Chiar daca nu Uniunea Europeana nu dispunea oprirea finantarilor, ministrul a remarcat faptul ca la Eforie se realizase doar 5% din planul de lucrari, in conditiile in care proiectul trebuia finalizat pana in decembrie 2007. Nici administratia municipiului Constanta nu a scapat, demnitarul neintelegand cum a putut trece primaria din domeniul public de interes national in cel de interes local 2,3 hectare de plaja: "Nu mi-am propus sa merg pe plaja, dar mi-am propus sa inteleg cum si-a intabulat Primaria Constanta 2,3 hectare de plaja apartinand domeniului public si DADL-ului". Deocamdata, ministrul a declarat ca se asteapta rezultatele unei anchete aflate in curs de desfasurare. Trecand la chestiuni de ordin politic, Cristian David s-a aratat contrariat de mesajul de unitate transmis de nucleul Musca-Stoica-Stolojan, un grup extrem de eterogen, in opinia lui David.
"Stolojan are o legatura foarte puternica cu institutia prezidentiala"

Dintre acestia, doar despre Mona Musca s-a putut spune ca e liberal autentic, restul facand obiectul unor categorisiri mai speciale: "Mona Musca este liberal autentic. Dar Valeriu Stoica este mai degraba popular in ultima perioada, iar Teodor Stolojan poate fi orice, si popular si democrat". Tocmai de aceea crede Cristian David ca mesajul celor trei nu poate avea o consistenta reala: "Mesajul lor nu are nimic nou, e inutil, pentru ca unitatea partidului e o preocupare permanenta a partidului". Ministrul a incercat sa explice motivatiile rebelilor, creionandu-le si cate un portret: "Mona Musca incearca acum sa gaseasca ratiunea care a stat la baza demisiei sale si pentru ca nu prea o gaseste, se poate spune ca mai greseste si ea. Valeriu Stoica a reusit performanta de a conduce PNL doar un an si jumatate, ducand partidul la diviziune, impotriva mesajului sau de uniune. In plus, a trecut din CDR impotriva CDR, s-a aliat cu PSD pentru a trece apoi impotriva lor. Din moment ce isi schimba asa de repede pozitia, poate se mai insala si el. Teodor Stolojan are o legatura foarte puternica cu institutia prezidentiala, indiferent de cine o reprezinta, pentru ca s-a inteles foarte bine si cu Iliescu, dupa care a redevenit liberal, deci si el se poate insela. In plus, motivul retragerii sale din campania prezidentiala ramane unul dintre marile mistere ale Romaniei, dupa teroristii de la Revolutie si venirea minerilor". Date fiind aceste fapte, David crede ca apelul dizidentilor nu poate avea nici un impact: "PNL nu poate fi supus nici unei probabilitati de scindare", desi recunoaste ca "s-a creat un disconfort si frustrare". Ministrul liberal s-a aratat chiar mirat de faptul ca PNL este mult mai bine vazut in afara, pentru modul in care a stiut sa recupereze decalajele de guvernare, decat in tara, unde este vazut exact invers.