Deputatul liberal, Mona Musca, fost ministru al Culturii, s-a declarat ieri nemultumita de bugetul pe 2006 alocat domeniului de care s-a ocupat pana la demisia sa din vara.
„In anul 2005, bugetul ministerului Culturii a fost echivalentul a 0,146% din PIB. Pentru anul 2006 este prevazuta o suma care reprezinta 0,133% din PIB. ¥inand cont de inflatia prognozata de 5,5%, se poate spune ca, in termeni reali, bugetul Culturii va fi mai mic decat cel din anul care se incheie“, se arata in scrisoarea deschisa adresata de Musca presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului Romaniei.
Drept urmare, „pentru a nu pune in pericol unele proiecte de importanta nationala si europeana“, Mona Musca solicita - prin scrisoarea deschisa - o crestere minima a bugetului Ministerului Culturii cu doar 0,05% din PIB, adica cu 161 de milioane de lei noi. In acest mod, bugetul Culturii corelat si cu rata inflatiei ar ajunge la 0,20% din PIB. Deputatul liberal a explicat ca actualul buget „nu acopera nevoile reale ale domeniului, este indecent de mic prin raportare la sumele alocate altor ministere si nu corespunde promisiunilor facute prin programul de guvernare“.
Deputatul liberal a adaugat ca propunerea sa, de crestere a bugetului Culturii cu 0,05% din PIB, este sustinuta de comisiile de cultura ale celor doua Camere. (Narcisa Petre)