Parlamentarii PNL se delimiteaza de colega lor de partid, Mona Musca, care a declarat joi ca "asa-zisa" colaborare a sa cu Securitatea a avut la baza un angajament pe care l-a semnat "pentru siguranta studentilor straini si pentru siguranta Romaniei". Mai mult, radicalii din partid ii cer acesteia sa-si dea demisia din toate functiile avute.
Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat Agentiei NewsIn ca deputatul PNL Mona Musca ar trebui sa-si dea demisia din toate functiile publice si politice pentru ca a semnat un angajament cu Securitatea. "Mona Musca trebuie sa-si dea demisia din toate functiile politice si publice pe care le detine si sa le ceara scuze romanilor pentru ca i-a mintit timp de 16 ani", a spus liderul PNL Bucuresti.
El a subliniat ca aceasta este singura modalitate prin care deputatul PNL isi poate "corecta minciuna". "Angajamentul semnat este dovada certa a colaborarii cu Securitatea. Nu sunt sigur ca nu a dat note informative, mai degraba cred ca nu s-au gasit inca toate documentele pentru ca nu s-au cercetat suficient arhivele", a adaugat Ludovic Orban. El a precizat ca exista o hotarare a Delegatiei Permanente in care se decide retragerea sprijinului politic in cazul demnitarilor PNL care au colaborat cu Securitatea. Totodata, Orban a precizat ca PNL Bucuresti va dezbate in prima sedinta cazul Musca.

Jena colegilor liberali

Ceilalti colegi ai Monei Musca evita sa-i ia apararea. "Nu comentez din jena", a fost singura replica a senatorului liberal Puiu Hasotti.
La randul sau, senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ca justificarile Monei Musca nu au "nicio legatura cu siguranta Romaniei la momentul respectiv". In opinia sa, in acest caz nu se punea problema ca statul roman sa fi fost lezat. Cat priveste eventualele sanctiuni pe linie de partid pe care Mona Musca le-ar putea suferi in urma marturisirilor sale, "sanctiunea morala este mult mai importanta". De asemenea, Norica Nicolai a afirmat ca gestul Monei Musca nu va avea repercusiuni asupra imaginii PNL. "Din punctul meu de vedere, Mona Musca s-a delimitat de PNL prin declaratiile sale impotriva conducerii si actiunile sale nu vor avea recul asupra PNL", a spus Norica Nicolai.

Imaginea partidului ar putea fi afectata

Senatorul PNL Teodor Melescanu a evitat sa se pronunte in legatura cu marturisirile Monei Musca si a afirmat ca trebuie asteptata decizia CNSAS in acest caz. El a recunoscut insa ca destainuirile liberalei afecteaza imaginea partidului, chiar daca ele se vor confirma sau nu, pentru ca "aceste dezvaluiri sunt folosite si pentru interes politic". Viceliderii grupului PNL din Camera Deputatilor au admis ca dezvaluirile Monei Musca nu sunt "tocmai in ordine". Viceliderul Cornel ßtirbet a atras atentia ca situatia in care o persoana a semnat un angajament nu este clar definita prin lege.
La randul sau, viceliderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Horea Uioreanu, a atras atentia asupra faptului ca Mona Musca ar fi trebuit sa faca precizarile necesare din momentul in care, in baza legii in vigoare, a candidat pentru un loc in Parlament. Pentru a putea fi aleasa deputat, Mona Musca, asemenea tuturor celorlalti candidati, a fost obligata sa dea o declaratie pe proprie raspundere conform careia nu a colaborat cu Securitatea. Mona Musca este, alaturi de alti trei colegi din PNL, initiatoarea legii lustratiei, potrivit careia s-ar interzice pe o perioada de zece ani candidatura la cele mai importante functii din stat a fostilor colaboratori ai Securitatii.