Daca anul trecut Serviciul pentru Straini Galati primea cel mai mare numar de cereri pentru reintregirea familiei din partea cetatenilor de nationalitate indiana care lucrau pentru combinatul siderurgic si isi doreau familiile aproape, acum lucrurile s-au schimbat.

"De la inceputul acestui an s-au primit 17 solicitari pentru reintregirea familiei. 15 au fost inaintate de cetateni din Republica Moldova, una din partea unui cetatean sirian si cea de-a 17-a cerere de reintregire a familiei a fost depusa de un cetatean turc", a declarat seful Serviciului pentru Straini Galati, Ion Andrei.

Noul statut al Romaniei, de membru al Uniunii Europene, nu aduce nici o schimbare semnificativa privind situatia in care cetatenii Republicii Moldova pot sa stea legal pe teritoriul tarii noastre, beneficiari directi ai integrarii Romaniei in Uniunea Europeana fiind bineinteles cetatenii statelor comunitare.

Cetatenii moldoveni sint in continuare tratati ca orice alt cetatean al unui stat extra-comunitar fata de Uniunea Europeana. Pentru a li se admite cererile de reintregire a familiilor cetatenii moldoveni trebuie sa demonstreze ca au mijloace de intretinere a lor si a celor pe care vor sa-i aduca in tara. Aceste mijloace pot proveni fie prin prestarea unei activitati remunerate, adica situatia in care respectiva persoana care cere reintregirea familiei este salariat cu carte de munca al unei societati, fie mijloacele de intretinere sa provina dintr-o activitate comerciala pe care o presteaza independent cetateanul in cauza, de exemplu este administratorul unei firme.

De asemenea, in virtutea acelorasi actiuni prin care se aduc dovezile necesare reintregirii familiei, persoana care solicita acest lucru trebuie sa prezinte dovada faptului ca este asigurat in sistemul nostru de asigurari de sanatate. Asta se poate face fie prin aducerea unei adeverinte de la angajatorul al carui salariat este, prin care se arata ca acesta i-a platit contributia la asigurarile sociale de sanatate, fie prin dovada scrisa de la casa teritoriala de asigurari de sanatate prin care se arata ca respectiva persoana este asigurata, platindu-si personal contributia la asigurarile de sanatate.

Sotul stabilit in Romania poate cere reintregirea familiei pentru a-si aduce sotia si copii sau familia largita. In cazul in care persoana are permis de sedere in Romania si doreste sa-si aduca persoana cu care se afla in concubinaj o poate face numai daca cei doi au impreuna un copil.



-1.200 de cetateni straini se afla in evidentele Biroului pentru Straini Galati. 700 dintre acestia sint studenti sau elevi de cetatenie moldoveneasca. Ceilalti 500 au in majoritate cetatenie moldoveneasca, deci nu este de mirare ca acum cele mai multe cereri de reintregire a familiei provin de la fratii de peste Prut.