Mircea Toader, presedintele organizatiei judetene PD-L, a adus in discutie ieri, la conferinta de presa, ordonanta de modificare a legii privind alegerile locale. Se pare ca aceasta contine cateva modificari esentiale in conformitate cu faptul ca Romania este stat membru al Uniunii Europene.

Astfel, orice cetatean strain, membru al UE, care are rezidenta sau locuieste in Romania, poate vota si concura pentru primarie sau la una dintre functiile administratiei locale. De asemenea, si cetatenii romani care au rezidenta in strainatate, dar au domiciliul stabil in Romania, pot vota in tara cu aceleasi drepturi ca restul romanilor. O alta modificare se refera la data alegerilor, care va fi facuta publica cu 75 de zile inainte.

Mircea Toader sublinieaza faptul ca PD-L are o propunere cu privire la data alegerilor locale si anume 25 mai. Partidul Democrat considera ca orice prelungire a acestei date nu va face decat sa bulverseze si mai mult activitatea administratiei locale.

De asemenea, si data cand se depun candidaturile se modifica. S-a trecut, astfel, de la un termen de 30 de zile la unul de 40.

Mircea Toader pare deranjat de doua prevederi aparute in modificarea legii 215 privind functionarea administratiei locale. Prima se refera la faptul ca numarul de consilieri locali si judeteni a crescut si din acest motiv cheltuielile vor fi mai mari.

In viziunea lui Mircea Toader lucrurile par sa aiba o motivatie politica declarand ca "nu pot decat sa fac o supozitie politica. PNL, avand in vedere ca prognoza il duce cu un vot mai scazut, macar cand e numarul mai mare de consilieri, are si el o sansa sa prinda un post de consilier local, poate, mai la sfarsit".

A doua prevedere se refera la faptul ca validarea consilierilor si a primarului era facuta la Judecatorie. Acum se face la nivelul consiliilor locale sau judetene. Nemultumirea presedintelui organizatiei PD-L se invarte in jurul ideii ca Judecatoria este o alta putere, una in afara celei poltice.