Inpolitics informeaza: Noua Constitutie, o capcana de zile mari pentru opozitie (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob).
Traian Basescu a lansat azi la apa asa-zisul proiect al noii Constitutii, in realitate o capcana de proportii intinsa opozitiei actuale, care ii va deschide calea unei campanii de imagine de lunga durata, cu bataie pana la alegerile de anul viitor.
Proiectul lui Basescu este in foarte mica masura unul capabil sa reformeze politica, economia ori administratia din Romania. Este, in schimb, un instrument perfect pentru a crea tema necesara unei campanii de lunga durata a presedintelui, in dauna actualei opozitii, daca nu chiar a intregii clase politice. Un proiect creat special pentru a isteriza parlamentarii si, pe cale de consecinta, pentru a fi trantit in legislativ, adica exact ce vrea sa arate Basescu poporului, inaintea alegerilor de anul viitor.
Noua Constitutie permite anchetarea, perchezitionarea, urmarirea penala ori arestarea parlamentarilor la fel ca in cazul oamenilor obisnuiti, dubleaza durata retinerii, permite reducerea alesilor la aproape jumatate, elimina caracterul prezumat licit al averilor, elimina imunitatea ministrilor, introduce acordul presedintelui pentru remanieri samd.
In schimb, total neechitabil, pastreaza imunitatea presedintelui, pe motiv ca "statul are nevoie macar de un pilon de stabilitate". De asemenea, avizul Curtii Constitutionale pentru suspendarea presedintelui devine obligatoriu.
Ca proiectul e conceput de Basescu special pentru a fi respins in parlament o dovedeste si intarirea rolului presedintelui; or, in conditiile in care un alt politician va beneficia de aceste prevederi, "generozitatea" lui Basescu e de-a dreptul suspecta. Pe de alta parte, primii care vor vota contra acestui proiect vor fi, e de la sine inteles, parlamentarii PDL, deja colectionari ai catorva zeci de dosare penale, care s-ar trezi cu perspectiva de a fi descoperiti in fata actualei opozitii, dupa alegeri. In plus, pentru adoptarea proiectului e nevoie de doua treimi din voturi, sau chiar trei sferturi, in caz de esec al medierii intre Camere, ceea ce presupune din start o armonie politica de exceptie.
Marele avantaj al PDL este ca parlamentarii sai vor respinge, probabil, proiectul noii Constitutii fara tam-tam, la votul secret, prefacandu-se pana in ultima clipa ca il sustin. In schimb, PNL si PSD e de asteptat sa sfasiie in bucati proiectul presedintelui, in zilele urmatoare, adica exact ceea ce vor si Cotrocenii: sa vada intreaga tara cum se agata politicienii opozitiei de ciolan, de protectia imorala a imunitatii s.a.m.d.
Manevra presedintelui ar putea fi dejucata simplu, daca opozitia, spre exemplu, ar saluta proiectul noii Constitutii, cu unele rezerve, desigur, care ar putea fi transpuse in fapte la dezbaterile din parlament, si apoi ar inchide subiectul pana la anul. Pariem ca nu se va intampla, insa, catusi de putin astfel.
Mizand pe razboiul crunt pe care opozitia il va declara noii Constitutii, Basescu isi creeaza un front de lupta care il avantajeaza, mai ales ca principalele modificari, democrate sau nu, sunt pe gustul marelui public. Inainte de locale, Basescu va trage tare pe necesitatea adoptarii modificarilor. Dupa locale, va pune la zid, pana la alegerile parlamentare, alesii opozitiei, vinovati de respingerea lor. Conferinta de presa de la Cotroceni marcheaza intrarea presedintelui in campania electorala, iar plasarea referendumului de adoptare odata cu alegerile locale nu face decat sa confirme ca Basescu nu vizeaza, de fapt, decat obtinerea dreptului de a se implica activ in scrutinele de anul viitor.