Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat ieri ca una dintre variantele discutate in cadrul intalnirii cu PD a fost crearea in Romania a unui partid de centru-dreapta, dupa un model existent in Spania. Totodata, liderul PLD a respins informatiile aparute in presa, potrivit carora liberal-democratii ar fi cerut, in cadrul intalnirii de la inceputul saptamanii cu democratii, o fuziune a celor doua formatiuni.
"Noi nu am discutat de fuziuni, am discutat o varianta de a forma un partid, de genul Partidului Popular din Spania, dar acesta este un obiectiv destul de indepartat de momentul actual ca sa discutam despre el", a spus Stolojan. El a declarat ca atat PLD, cat si PD au luat in calcul care sunt variantele de colaborare intre cele doua partide, in functie de "diferite grade de integrare", iar concluzia in urma dezbaterilor a fost ca, deocamdata, se poate vorbi doar despre o colaborare.
Stolojan a insistat asupra faptului ca polul de centru-dreapta este o tema pe care liberal-democratii au anuntat-o din momentul lansarii platformei liberale si pe care au avut-o tot timpul. A admis totusi ca a avut mai multe discutii, pe tema actiunilor care trebuie facute in zona de centru-dreapta a spectrului politic, cu Traian Basescu.

Boc discuta doar despre colaborare

Aprecierile liderului liberal-democrat vin la doua zile dupa o declaratie, vizand acelasi subiect, facuta de presedintele PD, Emil Boc. Acesta sustinuse ca PD va colabora cu PLD doar la nivel parlamentar si politic, pe teme ce tin de agenda cetateanului, dar ca nu s-a avut in vedere, in discutiile purtate de demcocrati si liberal-democrati, varianta unei fuziuni intre cele doua partide.
"Am decis sa reluam discutiile si colaborarea politica pe care o avem cu PLD. Vom discuta mai multe principii de colaborare la nivel politic si parlamentar, pentru sincronizarea agendei publice a PD si PLD. Nu am discutat alte forme de colaborare politica, decat cele strict legate de colaborarea parlamentara si de optimizarea sustinerii politice privind cele mai importante teme aflate pe agenda cetateanului si tarii", a afirmat Boc, facand referire la intalnirea avuta la inceputul saptamanii cu presedintele PLD, Theodor Stolojan.