Adrian Nastase publica in Jurnalul National articolul "Cum se pot castiga alegeri care par pierdute. Sugestii pentru PDL.In primul rand, iti poti propune sa fii generos. Poti aloca 50 de euro pentru fiecare vot", pe care il puteti citi in continuare.

'Sa facem un efort si sa ne imaginam, pentru o clipa, ca actualul partid de guvernamant si-ar fi pierdut cam jumatate din popularitate. In ciuda "modernizarii statului", in ciuda faptului ca "tara toata este un santier", influenta mogulilor a biruit si oamenii nu mai vor sa voteze continuitatea. Ce-i de facut? Cum recuperezi, intr-un mediu ostil, jumatatea pierduta a electoratului? In primul rand, iti poti propune sa fii generos. Poti aloca 50 de euro pentru fiecare vot. Bani in mana in ziua votului. Sau atentii pe perioada campaniei, cand pot curge rauri de ulei si de zahar, se pot face excursii, se pot organiza momente culturale cu lautari vestiti si atatea altele. Vorbim despre un deficit de cam 1,4 milioane de voturi. Deci de o suma de 70 de milioane de euro. E imposibil pentru un partid gospodar sa puna deoparte suma asta?
In al doilea rand, trebuie sa fii creativ si organizat. Alegerile sunt doar o vorba in spatele careia se poate ascunde orice sistem, orice artificiu util, orice reforma care dezorganizeaza asa cum trebuie. Votul prin corespondenta e o varianta. Si votul electronic poate face minuni. Multimea de urne din afara granitelor tarii s-a dovedit si ea mereu utila.
Nici reducerea pragului electoral de la 5% la 3% nu e de ici de colo. Cu putin efort, ea ar putea baga in Parlament partide mici si ascultatoare si ar reduce simtitor cota de voturi care se redistribuie. Ne putem intoarce la situatia din 1990, cand functionau 200 de partide. Sau la primul Parlament, cu vreo 19 partide. Pentru mai multa stabilitate politica si pentru mai mult dialog. In plus, am putea avea in Parlament doua partide ale maghiarilor, in loc de unul singur. Scopul final al alegerilor democratice nu e, de fapt, ca PDL sa fie neaparat primul, ci ca USL sa nu ajunga sa treaca de 50%. Daca nu trece, presedintele va gasi el o solutie sa incropeasca un alt guvern Boc. Daca e nevoie, punand impreuna PRM si UDMR.
Pentru ca toate astea sa se desfasoare in liniste e nevoie de spatiu liber. Iata de ce, in ciuda opozitiei Parlamentului, 10.000 de politisti din mediul rural vor fi dati afara si inlocuiti cu patrule care pot fi mereu in alta parte. Minunat pentru ziua alegerilor! Mai ales ca frauda in Romania nu e pedepsita decat prin niste legi care nu intereseaza pe nimeni. Daca oamenii spun ca le e frica sa fure la alegeri, ii poti incuraja cu un mare adevar: nici unul din zecile de dosare de frauda facute de politie la trecutele alegeri nu au ajuns la tribunal pentru ca le lipseste ba un aviz, ba altul. Si nici acum Autoritatea Electorala Centrala nu a dat publicitatii lista votantilor din strainatate de la prezidentiale, cum cerea legea. Pentru ca nu exista pedepse pentru cei care incalca legea ajutand o cauza nobila.
Tot ce am scris mai sus e real. Sunt fie fapte "electorale" despre care presa a scris indelung, fie propuneri de reforma legislativa mult discutate in lunile din urma. Nu pot sa inchei fara sa remarc faptul ca, pana in prezent, nu s-a constituit nici un organism parlamentar care sa discute reglementarile electorale, cum s-a procedat mereu. Semn ca alegerile din urmatorii ani raman pentru PDL o problema spinoasa insa, asa cum am incercat sa arat, nu fara rezolvare.'