Managementul deseurilor in portul Constanta se afla de mai multi ani intr-o situatie critica din cauza iresponsabilitatii cu care Gheorghe Moldoveanu, directorul executiv al CN Administratia Porturilor Maritime SA, a inteles sa se implice in verificarea modului in care se achita societatea Salport de obligatiile contractuale ce deriva din prestarea serviciilor de salubritate pe platforma portuara si in special de gestionarea rampei de gunoi de la Poarta nr.6. De mai multi ani, rampa de deseuri menajere din portul Constanta reprezinta un imens focar de boli contagioase si extrem de primejdioase pentru sanatatea publica. Din colectia de virusi ce colcaie printre muntii de gunoaie care s-au inaltat chiar sub nasul directorului general al Administratiei Portuare nu lipseste nici letalul HIV, responsabil de boala incurabila cunoscuta de toata lumea sub denumirea de SIDA. Aceasta infricosatoare realitate a fost prezentata in fata instantei de judecata in cursul zilei de ieri de catre ing. Traian Petrescu, directorul Agentiei de Protectia Mediului Constanta, nevoit sa se apere impotriva actiunii intentate la Sectia Contencios Administrativ a Tribunalului Constanta de Salport. Litigiul ajuns in instanta intre operatorul de salubritate portuara Salport si APM Constanta, respectiv Traian Petrescu, in calitate de director al acestei institutii, se refera la pretentia reclamantului de a i se emite autorizatiile integrate de mediu pentru activitatile de colectare a deseurilor de la clientii sai din portul Constanta si pentru depozitul de deseuri de la Poarta nr.6.

Un miliard de lei pe luna despagubiri pentru aplicarea legislatiei

Actiunea in instanta prin care Salport-ul solicita nici mai mult nici mai putin decat obligarea directorului APM Constanta la plata sumei de un miliard de lei pe luna (!!?), reprezentand despagubiri pentru presupusul prejudiciu cauzat de intarzierea emiterii autorizatiilor amintite, a demarat in data de 2 iunie 2004. In cursul sedintei de judecata de ieri, Petrescu, asistat de un avocat si de consilierul juridic al APM Constanta, a fost nevoit sa raspunda verbal in fata judecatorului si in scris la solicitarea reclamantului, la mai multe intrebari formulate de Salport. Cu acest prilej, Traian Petrescu a subliniat faptul ca situatia actuala a rampei de gunoi de la Poarta nr.6, administrata de Salport, incalca flagrant reglementarile legale de autorizare a unui astfel de obiectiv. "Analizele fizico-chimice pentru o gama larga de indicatori demonstreaza ca este afectata calitatea apei subterane, fiind incarcata organic si prezinta valori care depasesc majoritatea indicatorilor”, a afirmat directorul APM Constanta.

Copiii rromilor scurma printre seringi si pansamente uzate

Cel mai grav aspect relevat de seful Agentiei de Protectia Mediului Constanta se refera la faptul ca Salport-ul a "asigurat pe baza de contract si preluarea unor deseuri periculoase (deseuri infectioase medicale, inclusiv rezultate din tratamentul SIDA), fara a avea dotarile necesare si autorizarea impusa de lege pentru aceste tipuri de deseuri speciale/periculoase si fara sa se asigure ca destinatia acestor deseuri este una legala”. Altfel spus, Salport-ul a permis aruncarea in gigantica "ghena” portuara a infectelor medicale (seringi folosite, vata, pansamente etc., provenite de la tratamentul bolnavilor), preluate de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta, unde sunt tratate si cazurile unor bolnavi de SIDA. De altfel, acest aspect a fost dezvaluit in exclusivitate de cotidianul "Replica” in cadrul unor articole dedicate managementului deseurilor spitalicesti din judetul Constanta. In articolele respective, reporterii nostri au relatat scene de cosmar in care mai multe familii de rromi, din care nu lipsesc nici copiii de varsta prescolara, scurma in fiecare zi in cautarea de mici obiecte metalice pe care le comercializeaza apoi la centrele de colectare a fierului vechi. Aceasta activitate cotidiana la groapa de gunoi a portului Constanta printre mormanele de seringi, pansamente, perfuzoare si manusi chirurgicale uzate, precum si alte resturi din activitatea medicala in mod cert contaminate cu virusii celor mai teribile boli-SIDA, hepatita, TBC etc. - desfasurata de rromii a caror discernamant este in mod evident diminuat de saracia si conditiile socio-culturale in care traiesc, genereaza un risc imens nu numai pentru sanatatea si viata acestor oameni, dar si pentru restul populatiei constantene, in conditiile in care "scurmatorii” cu pricina se deplaseaza cu mijloace de transport in comun si intra in contact cu trecatorii.

Administratia Portuara se face ca nu vede realitatea de la rampa

In acest context, procesul ce se deruleaza pe rolul Tribunalului Constanta de peste 8 luni si care este departe de a se fi incheiat, pare a fi desprins dintr-un univers kafkian, avand in vedere ca singura institutie care s-a opus din motive legale autorizarii focarului de infectie, denumit eufemistic "rampa de deseuri portuare”, este tarat prin salile de judecata tocmai de principalul vinovat pentru starea actuala a gropii de gunoi de la Poarta nr.6. Dar acesta este dreptul legal al oricarei persoane fizice sau juridice de a se adresa justitiei atunci cand considera ca i-au fost prejudiciate interesele. Insa miasmele raspandite de groapa de gunoi din portul Constanta nu ajung pana in salile de judecata si chiar daca s-ar face simtite, oamenii care impart dreptatea trebuie sa adopte hotarari pe baza probelor administrate in instanta si conforme cu legislatia in vigoare. Numai ca realitatea catastrofala de la rampa de deseuri de la Poarta nr.6 poate fi observata de oricine si constituie dovada incontestabila a existentei unui atentat la sanatatea publica, decurgand din managementul iresponsabil desfasurat pana acum de CN APMC in frunte cu directorul general Gheorghe Moldoveanu. Pentru ca, desi nici in birourile parfumate si climatizate cu instalatii de aer conditionat ale sediului Administratiei Portuare si nici in jeep-ul sau valorand peste 3 mld. de lei ("investitie” realizata din banii companiei de stat pentru confortul distinsului director general) nu patrund mirosurile fetide de la groapa de gunoi, nu se poate afirma ca Moldoveanu si alti sefi ai APC-ului nu cunosc situatia acestui obiectiv aflat in aria lor de competenta. Cu toate ca administrarea focarului de infectie ii apartine Salport-ului, tolerarea de catre APC a acestei situatii, in conditiile in care orice contract poate fi reziliat atunci cand partenerul de afaceri incalca legile acestei tari (legislatia de mediu) este un alt exemplu de ilegalitate din seria abuzurilor, iresponsabilitatilor profesionale si a potlogariilor care au marcat directoratul lui Gheorghe Moldoveanu. Cat despre litigiul dintre Salport si APM Constanta, fara a ne erija in avocatul vreuneia dintre parti, speram totusi ca instanta va pronunta in cele din urma o hotarare care sa dovedeasca faptul ca jocurile politice de culise ce au permis accesul la scaunul de director general al Administratiei Porturilor Maritime a unui personaj ca Moldoveanu, nu s-au rasfrant si asupra justitiei constantene. Vom reveni.