Motiunea anti-Macovei, care va fi dezbatuta marti, capata pe zi ce trece o miza din ce in ce mai mare pentru clasa politica. Daca va trece, motiunea simpla "Minciuna - adevarul justitiei Macovei" nu va avea efecte directe, dar va oficializa faptul ca in Parlament avem de-a face cu o noua majoritate.
Votul de dupa dezbaterea motiunii simple, initiata de Opozitie sub semnatura a 64 de senatori, va fi secret. Secretarul general adjunct al Partidului Conservator, Codrin ßtefanescu, a apreciat ieri ca, din acest motiv, sunt posibile "mari surprize". "Daca va fi vot secret, o sa vedeti mari surprize! Nu se va mai tine cont cum voteaza partidul, din Putere sau Opozitie, si va vota fiecare cum ii dicteaza constiinta. Orice este posibil", a declarat Codrin ßtefanescu. Pe de alta parte, senatorul PSD Cristian Radu Georgescu este convins ca motiunea impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, are toate sansele sa treaca de Senat. "Exista suficient de multe nemultumiri in ceea ce o priveste pe doamna Macovei si atitudinea pe care dansa o adopta de fiecare data cand vine sa raspunda in fata Legislativului. Pentru acest motiv poate primi niste voturi de blam si din partea celor care reprezinta actuala Putere", a declarat ieri senatorul PSD.

Un "vot de blam" ar putea duce la demitere

Senatorul PSD Cristian Radu Georgescu a apreciat ca premierul ar trebui sa tina seama de rezultatul motiunii. In cazul in care Parlamentul va acorda un "vot de blam" ministrului Justitiei, demiterea acestuia ramane la latitudinea prim-ministrului, a precizat senatorul. In viziunea social-democratului, Monica Macovei este vinovata de esecul reformei in Justitie, senatorul sustinand ca aceasta nu a prezentat "un minimum de program coerent, corect si realist" legat de asteptata reforma a sistemului judiciar.

Senatorii PLD voteaza impotriva motiunii

Parlamentarii liberali-democrati si-au precizat public pozitia vizavi de motiunea simpla privind justitia, precizand ca cei 8 senatori PLD vor vota impotriva acestei actiuni. De asemenea, PLD considera ca motiunea reprezinta un atac la adresa reformei Justitiei si a progreselor reale care au avut loc in domeniu in ultimii doi ani, se arata intr-un comunicat remis publicitatii. Liberalii democrati apreciaza ca ministrul Justitei, Monica Macovei, a avut un merit direct in privinta stabilirii datei de aderare a Romaniei la UE, la termenul dorit. "Prin activitatea ei la Ministerul Justitiei, Monica Macovei a contribuit la neaplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania de catre Uniunea Europeana", apreciaza PLD in comunicat, mentionand totodata ca Macovei "merita multumiri, nu motiuni". De asemenea, PLD considera ca motiunea introdusa de Opozitie la Senat "e sprijinita tacit si de senatori PNL, pentru ca interesele oligarhice sunt deranjate de reforma din justitie".

Macovei, nerabdatoare sa le vorbeasca senatorilor

"Abia astept sa merg in Parlament si sa le vorbesc senatorilor. Poate ca unii nici nu stiu ce s-a facut in Justitie", a declarat Monica Macovei, ca raspuns la initiativa senatorilor care cer demiterea sa. Motiunea simpla "Minciuna - adevarul justitiei Macovei" a fost semnata de 64 de senatori PC, PSD si PRM si urmeaza sa fie dezbatuta marti.