Asociatia 21 decembrie 1989 organizeaza astazi un miting de protest - sustinut si de alte organizatii neguvernamentale - fata de decizia prin care, saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a stabilit ca procurorii militari nu mai pot ancheta dosare in care sunt cercetati si civili.
Mitingul organizat de Asociatia 21 decembrie 1989 este motivat de faptul ca, prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala "incearca sa tergiverseze cercetarile in dosarele Revolutiei si Mineriadelor". Protestatarii cer autoritatilor "luarea de masuri pentru finalizarea urgenta a cercetarii in cele doua dosare si anchetarea celor vinovati". Mitingul va fi sustinut de Blocul National al Revolutionarilor, Alianta Civica, Grupul pentru Dialog Social, Seniorii Ligii Studentilor 1990, Asociatia 15 noiembrie 1987, LADO (Liga Apararii Drepturilor Omului), AFDPR (Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania), Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia "Copiii Revolutiei", Fundatia Revolutionarilor '89 Timisoara, ALTAR Timisoara si Asociatia Memorialul Revolutiei 1989.
Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta ca articolul 3, alinea-tul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional. Hotararea Curtii Constitutionale are efecte asupra dosarelor mineriadei din iunie 1990, in care este invinuit Ion Iliescu, precum si asupra dosarului revolutiei. Concret, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care sunt anchetati si militari, si civili vor fi cercetate de procurori civili. In aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate. (A.M.)