Cosmin Gusa, cel despre care aproape toata lumea stie cine e si cu ce se ocupa, si-a lansat, la Galati, la Biblioteca „V.A. Urechia”, prima carte. „10 pacate ale Romaniei” a fost insotita de o conferinta de presa cu multe dezvaluiri despre oameni de afaceri si institutii publice din Galati, asupra carora vom reveni in editiile viitoare ale ziarului nostru. Lansarea cartii a beneficiat de o „prefata” sustinuta de profesorul Ioan Toderita, de doctorandul Letitia Buruiana si de lectorul universitar Catalin Negoita.

Cartea „10 pacate ale Romanei” prezinta aspecte ale politicului din tara noastra, cu unele dedesubturi stiute de autor si „raspunde oamenilor curiosi”, dupa cum marturisea Cozmin Gusa in momentul lansarii. Multe aspecte lamuritoare asupra subiectelor din carte apar din motto-ul acesteia, „Ouale sparte le-am vazut, dar n-am vazut omleta!”, apartinind lui Panait Istrati si care defineste Romania dupa 1989.

Caratorul de geanta

Un subiect atins de Cozmin Gusa in alocutiuna prilejuita de lansarea cartii a fost acela al „caratorilor de geanta”, persoane care au devenit cele mai cistigate in Romania, prin prisma sefilor lor, care i-au rasplatit pentru slujul prestat. „Caratorul de geanta este un cistigator al Romaniei de azi”, sublinia Cozmin Gusa. In carte sint usor identificate aspectele de „analiza” asupra celor trei „escu” ai Romaniei postdecembriste: Iliescu, Constantinescu si Basescu, care, in opinia autorului, au un lucru comun si anume grija fata de propria imagine.

Este destul de clar ca formatia de jurnalist a lui Cozmin Gusa i-a adus beneficii in cariera de politician, iar „scormonelile” sale din postura pe care o are acum, de deputat, adauga ferment vietii politice, incilcita in revanse, dar cu un spirit de solidaritate al generatiei tinere.