Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si presedintele partidului, Mircea Geoana, au afirmat, miercuri, ca eventualele viitoare misiuni militare la care Romania ar trebui sa participe in virtutea calitatii de membru NATO ar trebui mai serios analizate ca oportunitate.
Iliescu a afirmat, in discursul tinut la lansarea unei carti despre razboiul din Irak , ca Romania ar trebui sa nu mai "mearga orbeste" in misiuni militare in strainatate doar pentru ca este in Alianta Nord-Atlantica.
Presedintele de onoare al PSD a facut, la Senat, o scurta prezentare a cartii "Razboiul de 3 trilioane de dolari", semnata Joseph E. Stiglitz si Linda J. Bilmes, traducere in limba romana pe care prefatat-o. El a citat concluzia principala a autorilor, care au afirmat ca razboiul din Irak a costat administratia de la Washington 3.000 de miliarde de dolari si a fost, prin consecinte, o eroare.
Plecand de la aceasta concluzie asumata de autori, Iliescu a afirmat ca, in timp ce liderii administratiei americane au avut diverse motive pentru a declansa razboiul din Irak, Romania a participat cu trupe militare pentru a-si dovedi solidaritatea fata de tarile NATO si pentru a obtine intrarea in Alianta.
"Dar pe viitor va trebui sa gandim mai serios la angajamentele noastre internationale si la sacrificiile pe care acestea le incumba. Sa nu mai mergem doar pentru ca da cineva comanda, sa judecam si cu capul nostru oportunitatea unei asemenea misiuni", a spus Iliescu.
Afirmatiile fostului presedinte au fost apreciate ca fiind "corecte" de catre liderul PSD, Mircea Geoana, care a participat si el la lansarea de la Senat. "Dupa o participare loiala alaturi de partenerii nostri internationali, dividendele economice, justificate, nu au aparut pentru Romania, contrar discutiilor care au avut loc cu administratia americana", a spus Geoana.
Iliescu a mai facut cateva consideratii si asupra volumului de analiza anuala publicat de WorldWatch Institute, pe marginea incalzirii globale, si a apreciat ca, in conditiile in care "planeta are febra" care duce la accentuarea fenomenelor extreme, una din marile provocari ale noului secol va fi asigurarea apei potabile pentru locuitori.