In contabilitatea firmei SMANIC, care apartine familiei Mischie, au fost gasite facturi pentru lucrari care nu au fost executate, dupa cum a precizat prim- procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj • Documentele au fost incheiate intre SMANIC si ROVIMCON, firma lui Ion Raitaru, constructorul blocurilor ANL din Tirgu Jiu • Raitaru i-a modernizat lui Mischie tipografia SANDANIC si bazinele de pastravi de la Runcu • Prieten cu Mischie, prieten si cu Florin Circiumaru, primarul din Tirgu Jiu, caruia i-a construit casa • ROVIMCON a cistigat lucrari de zeci de miliarde de la Primaria Tirgu Jiu

Procurorii gorjeni care se ocupa de dosarul "SMANIC", in care Nicolae Mischie este acuzat de contrabanda cu masini, au descoperit ca societatea fara activitate patronata de fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj a avut relatii contractuale cu SC ROVIMCON SA Rovinari, administrata de Ion Raitaru. Potrivit prim- procurorului Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, in contabilitarea SC SMANIC Matasari au fost gasite facturi incheiate pentru lucrari neefectuate. Valoarea acestora este modica, insa, dupa cum a precizat prim- procurorul Gheorghe Emil Mota, documentele ar fi fost folosite de catre Nicolae Mischie pentru a demonstra conducerii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala ca SMANIC SRL are activitate. In acest fel, societatea patronata de Mischie se putea bucura de privilegiile pe care le au firmele infiintate in zone defavorizate. "Au fost verificate mai multe contracte existente la firma si au fost gasite mai multe facturi pentru lucrari neefectuate, dar facturate. Facturile nu reflecta realitatea si acestea au fost incheiate intre SMANIC si ROVIMCON, firma de constructii. Actele au fost necesare pentru a se demonstra ca exista activitate la sediul din Matasari al societatii - un apartament distrus. Dosarul se afla in prezent la politie si urmeaza a ne fi prezentat cu propunerile corespunzatoare", a declarat prim- procurorul Mota. De altfel, sediul firmei a fost mai mult de forma, intrucit acesta se prezinta in conditii mizerabile, dupa cum au afirmat procurorii. Acestia au mai stabilit ca si bilanturile si rapoartele catre ADR sint false. Interesant este ca, in iunie 2003, Nicolae Mischie anunta in cadrul unei conferinte de presa a PSD ca si-a dat demisia atit de la SMANIC, cit si de la SANDANIC. Nicolae Mischie a afirmat ca SMANIC nu a derulat nici un fel de activitate si ca a fost infiintata pentru juniorul Alexandru Mischie, care urma se se ocupe de ea dupa casatorie si terminarea facultatii.

Prietenul la nevoie se cunoaste...

Pe linga contrabanda, Mischie mai este cercetat in acelasi dosar "SMANIC" pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals. Fostul baron de Gorj este acuzat ca a adus in tara doua autoturisme din Italia, care au beneficiat de scutire de la plata taxelor vamale, SMANIC avind sediul intr-o zona defavorizata. Valoarea prejudiciului in acest dosar este de peste 200.000.000 de lei. Pentru a putea derula cite o mica afacere, Nicolae Mischie a apelat la prieteni vechi si foarte apropiati PSD. Prietenia cu omul de afaceri Ion Raitaru s-a bucurat de notorietate si aceasta se reflecta si din alte legaturi pe care cei doi le-au avut in timp, direct sau indirect. Cel mai vizibil ajutor pe care Ion Raitaru l-a acordat in afaceri familiei Mischie a fost in momentul cumpararii sediului tipografiei SANDANIC din Tirgu Jiu, adica o parte din fosta baie comunala a orasului. Astfel, la licitatia pentru cumpararea spatiului, organizata de Primaria Tirgu Jiu in decembrie 2001, au participat doua firme: SC RIDICON SRL, reprezentata de Ionut Raitaru, fiul lui Ion Raitaru, si SC SANDANIC SRL, Tirgu Jiu, reprezentata de Sanda Mischie, sotia lui Nicolae Mischie. Licitatia a inceput la 181.000.000 de lei si s-a oprit brusc la 190.000.000 de lei, cistigatoare fiind SANDANIC. Evaluarea spatiului s-a facut insa in conditii dubioase, intrucit acesta valoreaza in prezent aproape doua miliarde de lei. Daca a "pierdut" spatiul, Ion Raitaru a primit de la Mischie lucrarile de modernizare a tipografiei. Anul trecut, Ion Raitaru facea public faptul ca fostul baron are sa ii mai achite suma de 1,5 miliarde de lei pentru lucrarile efectuate la tipografia SANDANIC. Tot firma lui Ion Raitaru a fost si cea care a modernizat bazinele pentru pastravi detinute de Mischie la Runcu. De asemenea, afaceristul Ion Raitaru s-a ocupat in urma cu mai multi ani de repararea cladirii Consiliului Judetean Gorj, pe vremea in care presedinte era Nicolae Mischie. Valoarea lucrarilor a fost de circa 300.000.000 de lei.

Prieten si cu actualul sef al PSD Gorj

Patronul ROVIMCON nu a fost numai un apropiat al fostului baron de Gorj, ci s-a aflat si in "gratiile" altor lideri PSD, cum ar fi Florin Circiumaru, presedintele organizatiei judetene, si Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Ambii au casele construite de ROVIMCON, ultimul in cadrul programului pentru stramutati in care societatea din Rovinari s-a implicat intens. Relatia cu primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a fost la fel de fructuoasa: SC ROVIMCON a construit blocurile ANL din Tirgu Jiu si a primit "cadou" de la primarie o parte din lucrarile din cadrul Programului de amenajare peisagistica a Ansamblului "Brancusi". Printr-un acord semnat cu Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Tirgu Jiu se obliga sa realizeze prin intermediul Directiei de Servicii Comunale(DSC) o parte din lucrari in valoare de cinci miliarde de lei. In cele din urma, DSC nici nu a mai participat la licitatie, aceasta fiind cistigata de ROVIMCON, la un pret de 2,6 miliarde de lei. Ultima mare lucrare adjudecata de ROVIMCON de la Primaria Tirgu Jiu a fost construirea sediului Pietei Centrale din Tirgu Jiu, investitie care se ridica la 14 miliarde de lei si care trebuie finalizata pina in luna octombrie 2005. ROVIMCON are calitatea de antreprenor, iar una dintre firmele folosite la executatea proiectului este GRIMEX SA, societatea unde Florin Circiumaru a fost director inainte de a deveni primar. De mentionat ca in urma cu citeva luni, din cauza datoriilor mari inregistrate la stat, firmei ROVIMCON i-au fost blocate conturile.