Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie din Bucuresti, în calitate de martor în dosarul ROMSILVA.Fostul presedinte al PSD Gorj, Nicolae Mischie, s-a prezentat ieri la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul ROMSILVA. A fost pentru prima data când Mischie a avut alta calitate în fata procurorilor anticoruptie, pâna acum, fostul baron de Gorj facând cunostinta cu anchetatorii DNA doar în calitate de inculpat. În dosarul ROMSILVA, fostul director general al Regiei Nationale a Padurilor - ROMSILVA, deputatul Ion Dumitru, a fost deja trimis în judecata. Potrivit anchetatorilor, în anul 2004, Ion Dumitru, în calitate de director al ROMSILVA, care se ocupa cu administrarea fondului forestier national, a propus Consiliului de Administratie al regiei achizitionarea unui buldozer. Propunerea de cumparare a utilajului a fost facuta dupa ce firma EUFRAT SRL depusese deja o oferta de vânzare a buldozerului catre ROMSILVA. Este de amintit faptul ca, anterior, Directia Silvica Târgu Jiu testase utilajul, constatând ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.  
Surupaceanu, în schema SC EUFRAT SRL a fost controlata de Mugurel Surupaceanu, fostul prefect de Gorj, sustinut de Mischie pentru a fi numit sef al prefecturii. Acesta din urma a declarat ca a fost pus de procurorii anticoruptie sa faca o scurta caracterizare a omului de afaceri Mugurel Surupaceanu: „Eu am primit aceasta citatie si a trebuit sa ma conformez. Nu stiam despre cine este vorba în dosarul asta si ca este Ion Dumitru implicat. Apoi am aflat de la procurori si despre Mugurel Surupaceanu. Am fost întrebat care au fost raporturile dintre mine si el. Eu îmi dadusem demisia din PSD în 2004, dar mai eram presedinte la consiliul judetean. Am fost solicitat sa îi fac o scurta caracterizare lui Surupaceanu. Pentru functia de prefect, eu l-am sustinut pe Eugen Vâlceanu pentru primul loc si pe doi a fost Mugurel Surupaceanu. Era normal sa fie asa, ca era vicepresedinte la tineret. Pâna la urma a fost numit prefect. Nu stiu cum au ajuns la mine. Ideea e ca a fost recrutat de mine si s-a mers pe treaba asta, dar eu nu stiam nimic despre ceea ce s-a întâmplat la ROMSILVA“, a declarat Nicolae Mischie.  
Contracte dubioase 
Totodata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au mai stabilit ca, în perioada august - decembrie 2004, o comisie de licitatie numita si sustinuta de Ion Dumitru ar fi atribuit opt contracte de achizitie publica, în valoare totala de 11,6 milioane de lei. Contractele au fost primite de patru societati controlate de omul de afaceri Alfred Florea, în conditiile în care respectivele societati cumparasera anterior bunurile cu numai 1,6 milioane de lei. Firmele lui Florea trebuia sa furnizeze armament, echipament de lucru si accesorii de vânatoare. Pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000 la suta, cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul achizitionarii unor ace de cravata. De asemenea, a fost achizitionata munitie pentru care în România nu exista armament. Prejudiciul adus Regiei ROMSILVA este estimat la peste doua milioane de euro, constând în bunuri supraevaluate sau achizitii care nu erau necesare.