Reprezentantii judetelor din nord-vestul tarii cer Presedintiei, Parlamentului si Guvernului Romaniei sa considere Ardealul drept principalul motor de dezvoltare a Romaniei. In acest sens, 35 de reprezentanti din opt judete din Ardeal au semnat, la Oradea, documentul intitulat „Ardealul – un pilot pentru dezvoltarea Romaniei“.

Parlamentari, prefecti, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, directori de agentii de dezvoltare regionala, agentii de mediu si regii din Bihor, Arad, Cluj, Satu Mare, Salaj, Alba, Hunedoara si Mures au semnat la sfarsitul saptamanii trecute, la Oradea, Declaratia de principii intitulata „Ardealul – un pilot pentru dezvoltarea Romaniei“. Prin „Declaratia de la Oradea“, ardelenii incearca sa atraga atentia autoritatilor centrale ca Ardealul merita o atentie speciala. Initiativa apartine deputatului liberal Cornel Popa.
„Ardealul, prin particularitatile lui sociale, istorice, geografice si culturale, are un potential turistic enorm, care, valorificat cu intelepciune si responsabilitate, poate fi un adevarat motor de dezvoltare pentru intreaga Romanie si un exemplu de urmat pentru celelalte zone ale tarii. Ardealul, ca un centru spiritual al Romaniei, in care traditiile s-au perpetuat si au ramas vii in credinta si viziunea poporului, este capabil sa-si asume rolul de pilot al Romaniei in cursa pentru reorientarea strategiei economice nationale“, se spune in declaratia care urmeaza sa fie inaintata Presedintiei, Parlamentului si Guvernului Romaniei.
Reprezentantii judetelor din nord-vestul tarii au stabilit patru proiecte de dezvoltare considerate prioritare pentru Ardeal: turismul, infrastructura, reglementarea ariilor protejate si a mediului, precum si conservarea si valorificarea traditiilor romanesti. „Scopul intalnirii noastre este extrem de clar. Ne vom evalua posibilitatile de transformare a turismului intr-o directie profitabila si de succes pentru regiune, vom stabili parteneriate eficiente intre institutiile responsabile din zona si vom incerca sa identificam formule noi de atragere de fonduri pentru refacerea infrastructurii regionale si locale“, a declarat deputatul PNL de Bihor Cornel Popa.